Za kratko vrijeme

Naučite uraditi špagu uz pomoć 7 joga pozicija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Pitate se kako uraditi špagu? Ove joga poze fokusirane na istezanje kukova i hamstringsa pomoći će vam da se pripremite za savršenu špagu

Da li je raditi punu špagu na vašoj listi želja za jogu? Onda biste trebali raditi istezanje za špagu (tj. istezanja i poze koje će pomoći pripremi vašeg tijela za špagu). Postoji sedam joga poza na koje trener skreću pažnju kada je u pitanju učenje kako raditi špagu, prenosi ljepotaizdravlje.ba

Kako uraditi špagu uz pomoć joge?

Ove joga poze fokusiraju se na otvaranje napetih kukova i hamstringsa – dvije mišićne grupe u kojima ćete trebati biti vrlo fleksibilni kako biste izvodili špagu.

Koliko dugo će vam trebati da postignete špagu? Pa, svako tijelo je različito. No, prakticiranje ovih joga poza nekoliko puta sedmično pomoći će vam da napravite čvrst početak ka savladavanju špage.

Ipak, budite sigurni da slušate svoje tijelo i polako ulazite u ova istezanja za špagu. Možda biste trebali biti posebno oprezni i konzultirati se sa svojim doktorom prije nego se upustite u ovo, posebno ako ste ikada imali bol ili povredu, poput povrede kukova, koljena ili donjeg dijela leđa. Kada prakticirate ove poze, idite samo onoliko daleko koliko osjećate duboko istezanje – nikada ne biste trebali osjećati bol ili osjećati da prisiljavate svoje tijelo u pozu.

Kako uraditi špagu uz pomoć 7 joga pozicija

Da biste spriječili bol i izbjegli povrede, osigurajte da istežete samo zagrijane mišiće; ili se brzo zagrijte prije nego isprobate ova istezanja, radite ih tokom hlađenja nakon treninga, ili ih uključite u svoju praksu joge nakon što je vaše tijelo već fleksibilno i toplo. Dok radite ova istezanja za špagu, ne brinite ako jedna strana bude napetija od druge; to je potpuno normalno.

Primijetite napredak koji postignete svaki put kada prakticirate ove poze, i približit ćete se tlu svake sedmice. Nastavite dosljedno — pokušajte raditi ova istezanja za špagu tri puta sedmično — i vjerojatno ćete moći uraditi špagu u vrlo kratkom vremenu.

Kako uraditi špagu uspješno?

Prođite kroz svaku od ovih joga poza redom; one će vas postepeno istegnuti više i više dok ne budete spremni za punu špagu. Za izvođenje nekih od ovih istezanja za špagu, trebat će vam zid i joga blok ili presavijena deka za podršku.

Tipover Tuck – Savijeni sklek
Head to Knee – Glava na koljeno
Seated Straddle – Sjedeći razkorak
Kneeling Hip Flexor Stretch Against a Wall – Istezanje fleksora kukova u klečećem položaju uz zid
Lizard poza
Standing Split – Stojeća špaga
Standing Hand to Big Toe A – Stojeći dodir velikog prsta noge A

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba