povećan rizik od povreda

Zašto se fleksibilnost smanjuje s godinama i kako je održati?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Biti fleksibilan ne znači samo dotaknuti prste na nogama ili napraviti špagu. Fleksibilnost također podrazumijeva pokretanje tijela i obavljanje dnevnih zadataka poput ustajanja iz kreveta ili nošenja namirnica bez osjećaja nelagode, boli ili ograničenja.

Međutim, kako starite, gubite mali dio svoje fleksibilnosti. Stručnjaci se slažu da to povećava rizik od povreda, ometa sposobnost da s lakoćom obavljate svakodnevne aktivnosti i može pridonijeti padu ukupne kvalitete života. Ali što se to tačno mijenja u vašoj fleksibilnosti kako starite i postoje li načini kako fleksibilnost možete očuvati i poboljšati, saznajte u nastavku. 

Zašto se fleksibilnost smanjuje s godinama?

Jedan primarni faktor zašto fleksibilnost opada s godinama je smanjenje tjelesne aktivnosti, posebno vježbi koje su usmjerene na istezanje i jačanje. Promjene u vašem životnom stilu i navikama, često popraćene zdravstvenim stanjima povezanim s godinama, mogu dovesti do sjedilačkog načina života.

Kemly Philip, doktorica fizikalne medicine i rehabilitacije, objašnjava da ovaj nedostatak tjelesne aktivnosti može potaknuti skraćivanje mišića, što rezultira smanjenom fleksibilnošću i ograničenjima u rasponu pokreta ili pokretljivosti zglobova.

Dr. sc. Malachy McHugh, direktor istraživanja u bolnici za oči, uho i grlo NISMAT na Manhattanu, kaže za Livestrong da starenje također ima izravan utjecaj na strukturu mišića i zglobova.

"Kako starite, gubite mišićnu masu i postajete slabiji. Kao dio tog procesa vaši mišići postaju kraći, a upravo to smanjuje funkcionalni opseg pokreta. Ove strukturne ili upalne promjene mogu utjecati na sposobnost mišića da se pasivno rastežu", objašnjava Philip.

Četiri načina za očuvanje i poboljšanje fleksibilnosti kako starite

1. Redovno se istežite

Redovno istezanje nekoliko minuta dnevno, posebno prije i nakon vježbanja, može vam pomoći. Dvije najčešće vrste istezanja su statičko i dinamičko istezanje.

Statičko istezanje uključuje istezanja koja držite na mjestu, dok je dinamičko aktivan pokret u kojem zglobovi i mišići prolaze kroz cijeli raspon pokreta.

2. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje

Kada sjedite nekoliko sati, vaši su mišići, posebno oni u donjem dijelu leđa, bokovima i nogama, u skraćenom položaju.

Dugo sjedenje također može dovesti do umaranja mišića, oslabljenih trbušnih mišića i zatezanja u kukovima, što može povećati pritisak na donji dio leđa i smanjiti fleksibilnost kičme.

3. Trening snage

Ako pokušavate poboljšati svoju fleksibilnost, važno je ostati fizički aktivan i uključiti neke vježbe snage u svoju rutinu. Kretanje i općenito vježbanje snage pomaže u izgradnji i održavanju mišićne mase jer potiče cijeli raspon pokreta u zglobovima. To može spriječiti ukočenost i osigurati da vaši mišići i tkiva ostanu gipki i fleksibilni.

4. Pjenasti valjak za masažu

Poznatiji i kao foam roller koristi se za miofascijalno opuštanje. Fascija je meko, vezivno tkivo koje obavija i veže mišiće, kosti, živce i krvne žile. Pjenasti valjak se također može koristiti za ublažavanje napetosti u mišićima, bolova i upala, posebno onih koje su uzrokovane povredom ili vježbanjem, a može vam pomoći poboljšati raspon pokreta.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba