Blitva poboljšava vid

Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno djeluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je povezana sa starenjem, a u svijetu najčešći uzrok sljepila.
Istovremeno, lutein i zeakstanin čuvaju i ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.
Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka. Analize su pokazale da lice sadrži najveće koncentracije luteina u odnosu na cijelo tijelo, jer je najviše i izloženo suncu.
Štiti od kancerogenih tvari iz cigareta
Ako ste nepušač, a u kući ili u neposrednoj blizini imate jednog ili više pušača i ne možete ih izbjeći nego udišete dio njihovog dima iz cigareta, možete se zaštititi konzumiranjem hrane koja sadrži povećane količite beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Jedna od namirnica koja vam u tom slučaju može pomoći je blitva.
Istraživanja na Univerzitetu Kanzas u SAD utvrdila su da kancerogene tvari iz cigarete potiču redukciju vitamina A.
Na osnovu rezultata zaključeno je da prehrana hranom bogatom vitaminom A objašnjava zašto neki dugogodišnji pušači ne obole od raka pluća.
O blitvi
Blitva (lat. Beta vulgaris var. cicla) je veoma korisna za povećanje imuniteta, a i dobar je diuretik. Ova, jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća nema veliku energetsku vrijednost, ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.
Blitva obezbjeđuje nutrijente koji mogu povoljno regulisati visoki krvni pritisak i povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, redukuju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protivupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene. Neke studije su otkrile da blitva može smanjiti pojavu raka probavnog trakta.
Blitva ima visok sadržaj vitamina C i beta-karotina i obilje mineralnih soli. Blitva sadrži i velike količine vitamina B1, B2, te kalijum, magnezijum, mangan, željezo, kalcijum i druge važne sastojke.
Ima i zavidnu količinu ugljikohidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja. Celulozna vlakna su važna jer za sebe vežu višak vode i otrovne sastojke. Ugljikohidrati su važni za mozak i nervni sistem. Osim toga, poboljšava i krv, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tijela. Konzumiranjem blitve u organizam se unose značajne količine vitamina K, koji sprečava djelovanje ćelija koje razaraju kosti. Vitamin K se u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima. U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice pomažu kod upale bešike i bubrega. Obarena blitva s nasjeckanim bijelim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospješuje izlučivanje mokraće i čisti krv.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
SKB Mostar nabavio robotički uređaj Loop X
Sveučilišna klinička bolnica Mostar na konferenciji za novinare predstavit će najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju, a riječ je...
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...