Bolesnu jetru otkriva nadutost, pjege po koži, svrbež i akne

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život

Jetra je glavni čistač organizma – njezina je uloga eliminacija toksina. U moderno doba jetra radi više nego ikada prije – prehrana bogata masnoćama, alkohol, pušenje i druge štetne navike oslabljuju njezinu funkciju.

Problem s jetrom se najčešće uočava na rutinskim pregledima kod liječnika, jer su simptomi često neodređeni i djeluju nepovezano. Zbog slabije funkcije jetre dolazi do kožnih problema, kao što su pojava tamnih mrlja, prištevi i svrbež. Također, može doći i do poremećaja u probavi, povišenja krvnog tlaka, nadutosti te nakupljanja vode u predjelu jetre, a naposljetku i pojave žutice – bjeloočnice postaju žućkaste, kao i koža.

Štetne navike i masna jetra

Masna jetra je naziv za sakupljanje masti u jetri što izaziva njeno blago povećanje.  Nema simptoma, a najčešće se otkriva slučajno ili na sistematskom pregledu prilikom ultrazvuka. Česta je pojava kod ljudi koji konzumiraju veće količine alkohola te kod osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom skup je bolesti današnjice – prekomjerna težina, povećan krvni tlak, šećerna bolest te povećani kolesterol u krvi.

Na svaki od ovih čimbenika, pa tako i na masnu jetru, možemo sami utjecati. Zdrava prehrana s puno voća i povrća, što manje prerađene, masne, slane i slatke hrane, svakodnevna primjerena fizička aktivnost, dodaci prehrani za funkciju jetre te naravno izbacivanje štetnih navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola.
Sikavica, artičoka i maslina

Najpoznatija prirodna pomoć za jetru krije se u sikavici, odnosno glavnom aktivnom sastojku te biljke – silimarinu. Silimarin štiti stanice jetre od toksina i raznih oštećenja te ubrzava njezinu regeneraciju. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za ublažavanje različitih poremećaja funkcije jetre.

Uz sikavicu, važna biljka s pozitivnim učinkom na jetru je i artičoka odnosno njezini listovi. Zahvaljujući visokom udjelu aktivnog sastojka cinarina i drugih korisnih spojeva, artičoka povoljno djeluje na prokrvljenost i regeneraciju jetre te smanjuje ukupnu razinu masnoća i kolesterola u krvi. Iako nije možda toliko poznata po svom djelovanju na jetru kao sikavica i artičoka, biljka s hepatoprotektivnim svojstvom je i maslina bogata oleuropeinom.

 

(24sata)