Borovnice: Voće koje je prijeko potrebno koži

Korisni savjeti

Preparati za kožu neizostavni su dio svakodnevne rutine njege kože. Skoro da svako zna koliko je bitno hidrirati lice i zaštiti ga od štetnog značenja.

Ali, neophodno je i da preko hrane obezbijedimo koži određene vitamine i minerali koji su joj neophodni. Pojedini dermatolozi smatraju da određeno voće sadrži materije koje sprečavaju gubitak kolagena i bitno mogu usporiti starenje kože.

Ovo voće obiluje vitaminom C, pa je zarad cjelokupnog zdravlja potrebno unositi više limuna, grejpfruta, pomorandži i sl. Istraživanje koje je obuhvatilo grupu žena u Americi pokazalo je da uzimanje vitamica C smanjuje bore za 11 odsto.

“Poznato je da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena što pomaže poboljšanju ukupnog izgleda finih linija i bora – objasnila je poznata dermatološkinja Mariza Garšik.

Borovnice

“Pored toga imaju i puno antioksidansa koji mogu održati vašu kožu hidriranom i blistavom”, stoji u članku koji je nedavno objavljen u “Cleveland Clinic”, gde se dodaje da mogu da pomognu i u kontroli nivoa holesterola i šećera u krvi – piše poznati “MSN”.

Borovnice su odličan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo antioksidanata. Istraživanja kažu da čuvaju kognitivne funkcije, pozitivno djeluju na zdravlje srca. Njihova duboko plava boja potiče od antocijanina, ključnog antioksidansa.

(Čuvajzdravlje.ba)