Brokoli – zeleno carstvo vitamina i minerala

Ovo magično povrće povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutralizuju toksine u organizmu

Možda nije omiljeno povrće koje biste uvijek rado jeli, ali neosporno je da je brokoli idealno povrće za cjelokupno ljudsko zdravlje i vitalnost. Brokoli je odličan i  kod sprečavanja alergije, prehlade, upalnih bolesti, kao i u borbi protiv artritisa, bolesti oka, a pomaže i kod mršavljenja.

Spoj koji se smatra zaslužnim za to je sulforafan, koji se isključivo proizvodi u kupusnjačama kao što su kupus, cvekla, prokelj, kelj i rukola. Ovo magično povrće poveća sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutralizuju toksine u organizmu.

Uz vitamine A, C, E, B6, brokoli je bogat folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Brokoli sadrži i vlakna, niacin, magnezijum, kalijum i omega-3 masne kiseline, poznate kao čuvare srca.

Istraživanja o zdravstvenim učincima brokolija doprinijela su porastu potrošnje ovog povrća u poslednjih 30 godina, pa je tako konzumacija brokolija porasla gotovo za 1000 odsto. To je i jedna od najvažnijih zamrznutih namjernica na svijetu.

Ovo povrće se posebno preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline i čak devet vitamina iz grupe B, ali bi trebalo da ga izbjegavaju osobe koje imaju kamen u bubregu ili su mu sklone.

Druga pozitivna dejstva ovog povrća će vas sigurno oduševiti.

1. Za lijepu kožu

Za zdravu kožu nisu dovoljne samo kreme i toneri za lice. Vrlo je važno da dobra njega počne iznutra i temelji se na zdravoj ishrani. Brokoli je bogat vitaminima A, C i E koji, zajedno, mogu pomoći koži da “poništi” štetu koja je nastala izlaganjem suncu.

Ovo povrće poboljšava teksturu kože, ublažava bore i održava izgled kože zdravim i mladim.

2. Pospješuje probavu

Ključ je u vlaknima koja sadrži, jer ona povećavaju volumen stolice što olakšava njen prolaz kroz crijeva i smanjuje vjerovatnoću pojave opstipacije, ali olakšava i pospješuje probavni proces, što smanjuje mogućnost pojave gorušice.

3. Jača imunitet

Brokoli je sjajan za snagu imunološkog sistema. Ova supernamjernica je prepuna vitamina, minerala i antioksidanasa. Možda najvrijednija činjenica, za brokoli je priča da je potencijalno dobar za prevenciju raka.

Kao i spanać, brokoli je najkorisniji kada se jede sirov ili umjereno kuvan kako bi zadržao sve nutrijente.

(Cuvajzdravlje.ba)