Brusnica kao prirodni antibiotik

Mnogima poznata brusnica ima izrazito ljekovita svojstva. Bogata je raznim vitaminima poput vitamina C i A te mineralima.

Ima visoku vrijednost kalija u svojim plodovima. Istraživanja su dokazala da brusnica povoljno utječe protiv bakterijskih infekcija mokraćnih kanala.

Brusnica sprječava ljepljenje bakterija za stijenke kanala. Zato je vrlo česta preporuka doktora kod pacijenta s takvim problemima. Djeluje u borbi protiv čira na želucu te uspješno uklanja rizik od pojave različitih bolesti zuba i zubnog mesa.

Plod brusnice je prepun antocijana, organskih kiselina te proantocijanidina, a prirodni antibiotik se nalazi u hipuričnoj kiselini. Također je bogata bioflavonoidima koji djeluju kao antioksidans koji sprječava starenje organizma i pozitivno utječe na rad srca i krvnih žila te djeluje protiv kancerogenih oboljenja kao što je rak dojke i debelog crijeva.

Zbog velike razine vitamina A, dobra je kod obnove vida te je pogodna za dijabetičare jer smanjuje razinu šećera u krvi, piše Savjetnica. Za vrijeme gripa i prehlada, preporučljiva je za uzimanje zbog bogatstva vitamina C pa djeluje kao preventiva. Ako imate manjka vitamina C u organizmu, obnovite ga brusnicom. Svakodnevno je pijući u obliku svježeg soka i vaš imunitet će ojačati.

Brusnicu bi bilo najbolje uzimati svježu, u obliku soka, jer sušene bobice imaju manje djelovanje za razliku od svježih.

Što se kulinarstva tiče, brusnica je i ovdje našla svoje mjesto. Upotrebljava se za različite kolače i torte kao ukusna namirnica. Želite li si zdravo i kvalitetno zasladiti dan, probajte marmeladu od brusnice i sigurno nećete požaliti.

Iskusni znalci u gastronomske delicije rado će vam preporučati umak od brusnice uz mesna jela divljači, dok će vam kušači vina predložiti da okus jela poboljšate vinom od brusnice.