Čaj od kamilice: Zašto je dobar, kako se pravi i koje su mu nuspojave?

Korisni savjeti

Čaj od kamilice je jedan od najpoznatijih biljnih čajeva, a koristili su ga još stari Egipćani, Rimljani i Grci u medicinske svrhe. Postoje dvije vrste kamilice, rimska i njemačka (najčešća kod nas), a čaj se koristi za razna stanja i probleme, te se radi od ubranih i posušenih cvjetova.

Osim čaja, od kamilice se rade i kreme, losioni, tinkture i eterična ulja.

Kako napraviti čaj od kamilice?

Čaj od kamilice se može napraviti jednostavno s kupovnim vrećicama čaja, pri čemu se treba samo zaliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji do deset minuta. Jednako tako, ovaj se čaj može raditi i da sami uberete samonikle cvjetove kamilice na livadi ili u poljima, daleko od automobila, te ih stavite sušiti na pladanj u tamnoj prostoriji bez vlage. Osušeni cvjetovi se drže u zatvorenoj posudi na tamnom mjestu.

Cvjetovi se beru od svibnja do kolovoza kada su otvoreni i sadrže najviše ulja i drugih ljekovitih tvari. Za pravljenje ovakvog domaćeg čaja, potrebno je jednu do dvije žličice preliti kipućom vodom i ostaviti oko minutu te potom procijediti.

Za što je sve dobar čaj od kamilice?

Čaj od kamilice svoj povoljan utjecaj na zdravlje može zahvaliti velikoj količini flavonoida i antioksidansa. Najčešće se koristi kod menstrualnih bolova te kod probavnih problema. Evo za što je još dobar ovaj čaj:

1. Ima protuupalno djelovanje

Sve svoje blagodati kamilica može zahvaliti svojem protuupalnom djelovanju. Ona jača imunološki sustav i smanjuje upalne procese.

2. Pomaže kod prehlada

Iako ispijanjem ovoga čaja nećete odmah ozdraviti od prehlade ili gripe, inhaliranje njegovih para će imati blagodatne učinke na sinuse, točnije lakše ćete disati nakon samo nekoliko minuta. Postupak je potrebno ponoviti više puta dnevno.

3. Ublažava proljev

Kamilica je često korišteni prirodni lijek za proljev. Ona može smanjiti trajanje proljeva izazvanog crijevnom virozom kod djece, a jednako tako može i znatno ublažiti simptome.

4. Smanjuje grčeve

Osim za proljev, kamilica se koristi i kod ublažavanju grčeva u trbuhu kod odraslih i djece, kao i kod beba. Važno je čaj konzumirati, odnosno davati djeci u periodu od tjedan dana kako bi se neugodni simptomi smanjili ili uklonili. Jednako tako, čaj od kamilice će pomoći i kod smirivanja želuca, nadutosti i čireva. Ona umiruje i opušta mišiće koji su zaduženi za protok hrane kroz crijeva.

5. Uklanja menstrualne bolove

Baš kao što će ublažiti grčeve u trbuhu, ovaj čaj će opustiti napete mišiće kod prvih dana menstruacije. U ove svrhe se može piti do tri šalice dnevno, a za bolji učinak se može pomiješati s čajem matičnjaka ili stolisnika.

6. Omogućava bolje spavanje

Osim kao lijek za probavne probleme, druga najpoznatija ljekovitost čaja od kamilice je tretiranje nesanice. Ovo je tako jer kamilica smiruje organizam te ublažava nervozu, a onda je i lakše zaspati. Ipak, kako bi do toga došlo, potrebno je konzumirati čaj svake večeri prije spavanja. Za dokazivanje ove blagodati je potrebno napraviti dodatna istraživanja.

7. Smiruje upalu rodnice

Ohlađeni čaj od kamilice ili hladna vrećica čaja može pomoći kod neugodnih simptoma upale rodnice. Trenutno će ublažiti svrbež ili peckanje. Potrebno je samo hladnu vrećicu čaja prisloniti na rodnicu i držati nekoliko minuta ili nakon tuširanja isprati rodnicu hladnim čajem od kamilice. S druge strane, kod bilo kakvih upala ili gljivica može pomoći i kupka u toplom čaju. Ipak, ovo nije lijek za upalu, već će samo trenutno olakšati neugodu.

8. Rješava probleme u usnoj šupljini

Čaj od kamilice ili tinktura se mogu koristiti za rješavanje problema u usnoj šupljini, kao što su nateknuto ili bolno zubno meso te afte. U ovom se slučaju čaj koristi za grgljanje po ustima.

9. Smanjuje razinu šećera u krvi

Istraživanje pokazuje da ovaj čaj može regulirati i  smanjiti razinu šećera u krvi, a jednako tako postoji malo dokaza da smanjuje i krvni tlak. Ipak, potrebno je napraviti dodatna istraživanja s više ispitanika kako bi se ovo dokazalo.

Ima li čaj od kamilice nuspojave?

Ovaj čaj kod malog broja ljudi može izazvati alergijsku reakciju na koži, dok će kod nekih izazvati bolove ili grčeve u trbuhu, ako se uzima u većoj mjeri. Trudnice i dojilje, kao i osobe koje imaju bolesnu jetru ili bubrege bi se prije konzumacije čaja trebale konzultirati s liječnikom. Jednako tako, čaj od kamilice je najbolje konzumirati u količinama koje su dogovorene s liječnikom.

Čaj od kamilice se koristi od davnina za ublažavanje raznih zdravstvenih problema. Tako je dobar za rješavanje probavnih tegoba, ublažavanje upala, pomaže kod nesanice te kod ginekoloških problema. Važno je ne pretjerivati s njegovim dozama te ga prestati koristiti kod pojave alergijskih reakcija.

(Čuvajzdravlje.ba)