Crvena ribizla – pomaže kod liječenja nerava i ugradnje kalcijuma u kosti

Niacin, koji se u značajnim količinama nalazi u ribizli, važan je za nerve, pantotenska kiselina za ćelijsko disanje i lijepu kosu, vitamin C za teške infekcije…

Crvena ribizla ima sitne, sočne bobice, prijatnog kiselkasto slatkog ukusa. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu.

Prebogata je karotinom koji je i razlog njene crvene boje.

Osim toga, karotin u organizmu služi za sintezu vitamina A, koji istovremeno štiti sluzokožu i pospješuje razmjenu materija na ćelijskom nivou.

U zavidnim količinama sadrži i vitamine B1, B2 i B6, niacin, ali i vitamine E i C.

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina, kao što je avitaminoza.

Zbog visoke koncentracije vitamina C ova voćka je izuzetno djelotvoran antioksidans u sprečavanju različitih oblika karcinoma.

Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti.

Obezbjeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija. Takođe pospješuju rad crijeva i ubrzavaju oporavak poslije hirurške intervencije.

U narodnoj medicini crvena ribizla poznata je kao voće koje jača, čisti i uljepšava tijelo.

Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama bobice regulišu aktivnost crijeva i iz organizma eliminišu otrovne sastojke. Svježe bobice i svježi sok krepe zdravlje, dok razrijeđen sok sa mineralnom vodom gasi žeđ.

Sok je koristan i u oporavku rekonvalescenata, a naročito za dijabetičare.

(Cuvajzdravlje.ba)