Da li možemo da pijemo previše vode?

Znamo koliko je hidratacija važna, posebno tokom perioda vrućina, kada je neophodno da ostanemo hidrirani. Osim regulacije tjelesne temperature, pijenje dovoljno vode je od vitalnog značaja za detoksikaciju i trebalo bi da bude prioritet tokom dana. Ali, da li možemo da pijemo previše vode?

Dok idealna količina vode varira za svaku osobu u zavisnosti od geografske lokacije, tipa tijela i još mnogo toga, iako bi bilo potrebno mnogo da se dođe do tačke „pretjerane hidratacije“, moguće je popiti previše vode.

“U prekomernoj hidrataciji višak vode razblažuje koncentraciju elektrolita u krvi, izazivajući neravnotežu u mnogim sistemima tijela”, rekla je doktorka Ketrin Voldrop za Mind Body Green.

Pijenje previše vode može čak da dovede do disbalansa elektrolita koji se zove hiponatremija, što može imati neke prilično grube nuspojave na tijelo. Blaga hiponatremija karakteriše simptome gastrointestinalnog trakta, mučninu, povraćanje, gubitak apetita…

Srećom, relativno je malo vjerovatno da budete prekomjerno hidrirani jer bi to zahtijevalo da pijete ekstremne količine vode dnevno. Međutim, ako je vaš urin potpuno providan, to može da bude znak da treba da smanjte količine vode.

(Čuvajzdravlje.ba)