Deset namirnica koje vam mogu pomoći otkriti imate li covid-19

Temperatura, poteškoće s disanje i suhi kašalj neki su od najčešćih simptoma koronavirusa. Ovi simptomi se također javljaju i kod nekih drugih bolesti poput gripe, prehlade, pa čak i alergija. No, jedan simptom covida-19 je karakterističan za covid, a to je gubitak okusa ili ageuzija.

Ageuzija podrazumijeva gubitak okusnih funkcija jezika, posebice nemogućnost otkrivanja pet različitih vrsta okusa – slatko, kiselo, gorko, slano i umami. Nedavna studija pokazala je da je gubitak mirisa i okusa među prvim su pokazateljima zaraze koronavirusom. Ovih 10 namirnica može vam pomoći da testirate svoje okusne pupoljke pa tako možete otkriti imate li ageuziju koja je povezana s covidom-19.

1. Voće

Ako je s vašim osjetilom sve u redu, trebali biste moći okusiti sve što je slatko. Jednostavan način da testirate svoje okusne pupoljke jest da zagrizete komad voća. To može biti primjerice jabuka, banana ili naranča, odnosno voće koje sadrži prirodne šećere.

2. Slatkiši

Slatkiši također stimuliraju vaše okusne pupoljke pa možete pojesti omiljenu čokoladicu kako biste provjerili je li sve u redu s vašim okusom, prenosi N1.

3. Limun ili limeta

Limun i limeta ostavljaju gorak okus u ustima. No, ako popijete malo soka od limuna ili limete i osjećate se ravnodušno, onda postoji velika vjerojatnost da nešto nije u redu.

4. Krastavci

Zalogaj kiselih krastavaca često izazove i kiseli odgovor, ali ako ne osjetite ništa, onda ste vjerojatno izgubili osjetilo okusa.

5. Slani čips

Slani čips odličan je za testiranje okusa, ali ako ne osjetite ništa dok ga jedete, moguće je da nešto nije u redu.

6. Kuhinjska sol

Možete staviti malo soli na prst i polizati ga. Ako ništa ne osjetite, možda biste trebali razmisliti da se testirate na covid-19.

7. Kelj pupčar ili prokulica

Ovo je vrsta povrća koja ostavlja izuzetno gorak okus u ustima, pa su stoga idealna namirnica koja vam može pomoći testirati osjetila. Ako ne osjetite gorčinu nakon što ih pojedete, moguće je da imate koronavirus.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj također ostavlja gorak okus pa vam također može pomoći da testirate je li sve u redu s vašim osjetom.

9. Umak od soje

Peta vrsta okusa je umami, a najčešće se prevodi tečan, ukusan, sočan, slastan okus. Umak od soje jednostavna je namirnica koja vam može pomoći testirati osjetite li ovaj okus, piše Eat this.

10 “Smrdljivi” sir

Ako ne možete osjetiti oštar miris mlijeka, možda biste trebali razmisliti da se testirate na covid-19.

Što uzrokuje poremećaje okusa?

No, covid-19 nije jedina bolest koja može uzrokovati poremećaje u osjetilu okusa. Prema američkom Nacionalnom institutu za gluhoću i druge poremećaje komunikacije (NIDCD), još neki od uzroka mogu biti:

 

  • Infekcije gornjeg dišnog sustava i srednjeg uha;
  • Kemoterapija;
  • Izloženost određenim kemikalijama, poput insekticida i nekih lijekova, uključujući neke uobičajene antibiotike i antihistaminike;
  • Ozljeda glave;
  • Neke operacije uha, nosa i grla;
  • Loša oralna higijena i problemi sa zubima.

 

Čuvajzdravlje.ba