Devet benefita kajsija: Mali, ali moćan saveznik zdravlja

Stiglo je ljeto, a sa njim i mnogima omiljeno voće – kasije.
Ovo voće bogato je vitaminima A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima i mineralima.
Pored njihovom omamljujućeg ukusa koji osvježava, kajsije imaju niz prednosti za naše zdravlje, a ovo su samo neki od njih.
1. Čuvaju zdravlje kože
Zahvaljujući antioksidantima i vitaminu C, ovo voće je odlično i za kožu. Štite je od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka, koji izazivaju trajna oštećenja.
Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.
2. Podstiču bolju probavu
Kajsije su izvor beta-karotena, luteina i nevjerovatno velikih količina vlakana, tako da su odlične za zdravlje crijeva.
3. Štite jetru
Pune vitamina C i E, dokazano je da snižavaju nivo jetrenih enzima, što zauzvrat, smanjuje neželjene upale.
Vjeruje se da kajsije štite od bolesti jetre i oslobađaju bakterija koje mogu da prouzrokuju štetu. Njihov visok sadržaj vitamina takođe je od suštinskog značaja za rast i razvoj djece, piše Healthline.
4. Poboljšavaju zdravlje srca
Iako neće biti finalno rješenje, one su odličan način za održavanje zdrave ishrane i pomažu u zaštiti vašeg srca zahvaljujući visokom nivou beta-karotena, vitamina C, kalijuma, pa čak i vlakana.
Vitamin C djeluje na zaštitu srca od oštećenja, dok visoki nivo kalijuma snižava krvni pritisak, opuštajući krvne sudove i arterije.
5. Jačaju imuni sistem
Iz jedne male činije sa kajsijama unijećete oko 50 odsto više od vašeg preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog vida, zdravog i uravnotežog imunog sistema i apsolutno je ključan za jačanje kognitivne funkcije.
6. Riznica antioksidanata
Kajsije su savršen izvor antioksidanata, a ako ih jedete svakodnevno, riješićete se toksina nakupljenih preko dana.
7. Izvor kalcijuma i gvožđa
Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci. Decilitar i po prirodnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za beta-karotenom.
8. Pomaže kod mršavljenja
Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Kajsije su odličan međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zaštite, a nemaju puno kalorija.
9. Jača kosti
Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma, kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Pet ljutih začina koji pomažu zdravlju i održavanju dobre linije
Istraživanja su pokazala da ljuti začinii umanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar, dok će pozitivno djelovati i...
Ministar zdravstva: Hrvatska među prvih pet zemalja po broju transplantovanih jetara
Hrvatska je među prvih pet zemalja svijeta po broju transplantovanih jetara na milion stanovnika, dok je transplantacijska medicina perjanica hrvatskog...
Za rješavanje problema najteže oboljelih potrebno samo poštivanje zakona
Udruženje osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti 'Renesansa', Udruženje oboljelih od melanoma FBiH, Udruženje osoba oboljelih od...
Zdravstveni radnici širom Italije organizovali 24-satni štrajk
Italija se u utorak suočila s prekidima u zdravstvenim uslugama jer su ljekari, medicinske sestre i rukovodioci u zdravstvu organizirali...