Dječije zdravlje

Kako dijeta prije i tokom trudnoće utiče na vaše dijete?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako dijeta prije i tokom trudnoće utiče na vaše dijete?
Ilustracija

Svaka žena želi da je njeno dijete najzdravije, pa, kada ostane trudna, obraća pažnju na zdrav život.

Veliki broj djevojaka je uglavnom na nekim režimima ishrane, pa tako nastave i kada zatrudne.

Koliko ova posebna ishrana utiče na samu bebu?

Doktorica Emily Khem istakla je da održavanje optimalnog statusa uhranjenosti, kondicije i težine prije i poslije trudnoće ima trenutke dugoročne koristi za zdravlje kako majke tako i djeteta.

"Nije uvijek moguće da žene kontrolišu tjelesnu težinu, ali mogu da imaju kontrolu nad tim šta i kako jedu.

Nova studija koju smo radili fokusirala se ne samo na trudnoću već i na period prije začeća s obzirom na to da je to osjetljiv period razvoja i može imati značajan uticaj na zdravlje potomstva", rekla je doktorica i otkrila da se istraživanje fokusirali na efekte ishrane sa visokim sadržajem masti i šećera i uporedila rezultate sa grupom žena koja je hranjena ishranom sa visokim sadržajem hranljivih materija, malo šećera i zasićenih masti.

Nalazi su pokazali da ishrana bogata mastima i šećerom mijenja rast, procenat tjelesne masti i ponašanje potomaka, ali i da beba različito djeluje na majčinu ishranu u zavisnosti da li je dječak ili djevojčica.

"Iako su devojčice dobile više na težini, na kraju studije koja je trajala četiri mjeseca, dječaci su imali više masnog tkiva od djevojčica", rekla je Khem, prenosi "Medical express".

Otkrivene su i razlike u ponašanju kod beba koje su bile izložene izmijenjenoj ishrani majke, a to je uključivalo i više rizično ponašanje.

Zdrava ishrana i redovno vježbanje su presudni za sve trudnice. Uravnotežena ishrana koja uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina može pomoći u upravljanju gojenjem tokom trudnoće i obezbijediti osnovne hranljive materije i za majku i za bebu.

Preporuka je da se ograniči unos prerađene hrane kao i one hrane sa visokim sadržajem masti. Poželjna je vježba kako bi se kontrolisalo povećanje tjelesne težine i unaprijedili opšte zdravlje tokom trudnoće.