Superhrana iz košnice

Matična mliječ - idealna potpora za pravilan rast i razvoj djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Matična mliječ - idealna potpora za pravilan rast i razvoj djece
Foto: Ilustracija

Matična mliječ je jedan od najpoštovanijih proizvoda pčela, a kao funkcionalna hrana može imati koristi i u medicinske svrhe. Ovaj koncentrirani materijal nije samo namijenjen podršci novim pčelinjim mladuncima, već pruža i jedinstvenu hranu za dugovječnu i plodnu maticu - "kraljicu" košnice. Zbog toga je idealan dodatak prehrani, pružajući izvrsnu podršku pravilnom rastu i razvoju djece. Matična mliječ predstavlja jedno od najbogatijih prirodnih blaga, obilujući vitaminima, mineralima, proteinima, aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama i probioticima.

Superhrana predstavlja posebnu skupinu prirodne hrane koja obiluje izuzetnom hranjivom vrijednošću i često se koristi kao dodatak prehrani. Bogata je aktivnim komponentama koje pozitivno utiču na ljudski organizam, podržavajući održavanje zdravlja i pomažući u suočavanju sa raznim zdravstvenim izazovima. Čak i konzumiranje malih količina superhrane može imati blagotvoran učinak na organizam. Integrisanje ovakve hrane u svakodnevnu prehranu donosi niz prednosti za zdravlje, jer antioksidansi prisutni u superhrani smanjuju rizik od raznih bolesti i istovremeno pružaju tijelu potrebne minerale, vitamine i vlakna.

Matična mliječ kao superhrana

Matična mliječ je posebna tvar koju proizvode medonosne pčele i koristi se kao hrana za sve pčelinje ličinke u prvih 3 dana njihovog  rasta kako bi potaknule njihov daljnji razvoj. Osim toga, matična mliječ je ekskluzivna hrana kojom se obilno hrani pčelinja matica, jedina plodna ženka u košnici koja ima ključnu ulogu u širenju kolonije. Ličinke odabrane za postizanje statusa matice hrane se velikim količinama matične mliječi, potičući biološke procese odgovorne za njihovu veću veličinu, sposobnost razmnožavanja i duži životni vijek. Matica, koja konzumira matičnu mliječ, može živjeti između tri do pet godina, dok pčele radilice žive samo nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o sezoni.

Postoje mnoge tvrdnje o koristima matične mliječi za ljudsko zdravlje, uključujući poboljšanje kvalitete života i liječenje različitih manjih bolesti. Djelovanje matične mliječi na organizam je raznoliko, a medicinska zajednica danas priznaje njezin potencijal kao stimulativnog i regenerativnog sredstva.

Matična mliječ ima bogat hemijski sastav koji uključuje proteine, šećere, visok nivo vitamina (posebno vitamina B5), aminokiseline, minerale poput kalcija, željeza, bakra, magnezija, fosfora, kalija, silicija, sumpora, natrija, esencijalne masne kiseline, ugljikohidrate, elemente u tragovima, te prirodne antibakterijske i antibiotske komponente. Sadrži vitamine A, B, C, D i E, te je jedan od rijetkih prirodnih izvora acetilkolina u čistom obliku, neurotransmitera koji omogućuje prijenos impulsa između živčanih stanica u organizmu. Ključna biološki aktivna komponenta matične mliječi je 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA), posebna vrsta nezasićene masne kiseline koja je karakteristična samo za matičnu mliječ i koja pokazuje farmakološke faktore poput antitumorske i antibiotske aktivnosti, te jačanja imunološkog sustava. Zbog toga, 10-HDA često služi kao pokazatelj autentičnosti i kvalitete proizvoda s matičnom mliječi.

Matična mliječ – idealna potpora za rast i razvoj djece

Djeca i matična mliječ čine izvrsnu kombinaciju, budući da matična mliječ predstavlja optimalan dodatak prehrani i iznimno bogat izvor hranjivih tvari za djecu. Zahvaljujući svom pozitivnom djelovanju na imunološki sistem, matična mliječ pridonosi očuvanju zdravlja djece i štiti ih od sezonskih bolesti. Važno je napomenuti da se konzumacija matične mliječi ne preporučuje kod djece mlađe od 1 godine, uključujući i ostale pčelinje proizvode poput meda.

Matična mliječ može biti od pomoći djeci koja se suočavaju s problemima u rastu, razvoju, oslabljenim imunitetom ili nedostatkom apetita. Njen povoljan uticaj primjećuje se kod djece s premalom tjelesnom težinom, infekcijama disajnog sistema, crijevnim upalama te kod onih s oslabljenim imunološkim sistemom. Osim što pruža dodatnu energiju koja je ključna za aktivni razvoj i rast djece, matična mliječ također podržava imunološki sistem, povećava otpornost na infekcije te djeluje revitalizirajuće, smanjujući umor i iscrpljenost. Njena antimikrobna svojstva doprinose prevenciji virusnih i bakterijskih oboljenja, dok aminokiseline u njoj jačaju kosti, mišiće i tkiva, pružajući zaštitu od štetnih infekcija.

Zbog bioloških i funkcionalnih svojstava, matična mliječ predstavlja perspektivan nutrijent u preventivnoj i dodatnoj terapiji, a može se kombinirati s drugim sastojcima, posebno s vitaminima, antioksidansima i mineralima, kako bi prirodno pripremila organizam na potencijalne negativne uticaje vanjskih faktora.

Doziranje i nuspojave 

Budući da matična mliječ djeluje energizirajuće na tijelo, poželjno je ne uzimati pred spavanje, optimalno vrijeme uzimanja je ujutro i/ili popodne. Ako se uzima dvaput na dan, može se očekivati benefite kroz cijeli dan. Nije bitno uzima li se uz obrok ili ne jer njena apsorpcija ne zavisi od hrane. Bez obzira kada se uzima, preporučuje se kontinuirano uzimanje da bi se izvuklo najviše iz nje te dugoročno osjetilo njene blagotvorne učinke. Najbolje je početi s vrlo malim dozama pa postupno povećavati količinu.

Djeca koja su alergična na pčele ili pčelinje proizvode ne smiju uzimati matičnu mliječ. Kao i kod većine suplemenata, preporučeno je savjetovanje sa doktorom prije davanja matične mliječi maloj djeci. Nakon 30 do 90 dana kontinuiranog uzimanja matične mliječi, potrebno je napraviti pauzu od isto toliko vremena. Preporučena doza za djecu stariju od 5 godina je 0,5 grama.