Karakteristični simptomi

Nizak krvni pritisak kod djece: Ključne informacije za roditelje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nizak krvni pritisak kod djece: Ključne informacije za roditelje
Foto: Ilustracija

Kod djece i adolescenata, vrijednosti krvnog pritiska značajno su niže u usporedbi s odraslima, a dinamičnost tih vrijednosti otežava određivanje što se smatra normalnim.

Promjene krvnog pritiska zavise o stanju organizma, prehrani, aktivnosti, stresu i količini sna, a variranje pritiska tokom dana je uobičajno. Arterijska hipotenzija može se javiti uslijed raznih stanja i bolesti, kao akutna ili hronična pojava. Nizak krvni pritisak najčešće uzrokuje samo blage simptome, kao što su kratke epizode vrtoglavice tokom stajanja. Visok krvni pritisak(hipertenzija) opasniji je od niskog krvnog pritska jer uzastopno povišene vrijednosti mogu dovesti do trajnog oštećenja krvnih žila.

Za razliku od hipertenzije, niski krvni pritisak (hipotenziju) je lakše uočiti. Karakteristični simptomi su:

• umor
• slabost
• vrtoglavica
• nesvjestica

Snižene vrijednosti arterijskog pritska obično ne predstavljaju zdravstveni rizik, a liječenje je rijetko potrebno.

Liječenje hipotenzije u prvom redu odnosi se na liječenje osnovne bolesti koja je do nje dovela. Posebnu pozornost treba obratiti na znakove bolesti kardiovaskularnog i živčanog sistema, kao i na lijekove u terapiji. Snima se EKG, a posebno u slučaju sinkope potrebno je napraviti i 24-satno snimanje EKG-a kako se ne bi propustile moguće aritmije. Pri sumnji na srčano porijeklo tegoba treba napraviti ultrazvuk srca.

Kod djece kod koje su izmjerene granične, oscilirajuće ili povišene vrijednosti krvnog pritiska moguće je pomoću aparata (24 satno mjerenje krvnog pritiska) koji se nosi oko pojasa i uz koji je moguće obavljati sve dnevne aktivnosti, izmjeriti i utvrditi prosječne vrijednosti krvnog pritiska, najniže i najviše vrijednosti te postotak odstupanja izmjerenih vrijednosti od normalnih vrijednosti za dob djeteta.