'BUDITE VODIČ, A NE KOREKTOR'

Osam stvari koje ne biste trebali raditi kada vaše dijete ima bijes

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Osam stvari koje ne biste trebali raditi kada vaše dijete ima bijes
FOTO: Ilustracija

Emocionalni slomovi kod djece su sasvim normalni jer mališani tek uče kako da regulišu svoje emocije. Takvi trenuci često su izraz ljutnje, razočaranja ili tuge, a djeca mogu reagirati udaranjem nogama, vrištanjem, bacanjem na pod, pa čak i bježanjem ili udaranjem predmeta i roditelja.

U težim slučajevima mogu se nenamjerno ozlijediti zadržavanjem daha ili udaranjem u glavu. Ako ste roditelj, sigurno ste se susreli sa ovakvim situacijama.

U nastavku donosimo šta ne treba raditi kada dijete doživi emocionalni slom i kako možete postići dugoročne pozitivne efekte, prenosi etto.ba

1. Ne pokušavajte ga odmah smiriti

Možda zvuči kontraintuitivno, ali ponekad je najbolje pustiti dijete da prođe kroz svoj slom. U takvim trenucima dete je preplavljeno emocijama i teško mu je da čuje i razume vaše reči. Najvažnije je osigurati sigurnost i onda pričekati da se dijete smiri kako biste lakše uspostavili komunikaciju.

2. Izbjegavajte fraze poput "Sve je u redu"

Ponavljanjem rečenica poput "Sve je u redu", rizikujete da umanjite djetetova osjećanja. Djeca se mogu osjećati neshvaćena ili odbačena ako im kažemo da su njihove emocije beznačajne. Naročito ako je frustracija rezultat poteškoća u izražavanju osjećaja, takve rečenice mogu pojačati negativnu emocionalnu reakciju.

3. Ne povisujte ton

Možda će vas privući podizanje glasa kao način da privučete pažnju vašeg djeteta, ali to obično samo pogoršava situaciju. Umjesto toga, pokušajte da ostanete mirni i da imate kontrolu, jer će vaša smirenost pomoći i djetetu da se lakše smiri.

4. Nemojte previše objašnjavati ili pregovarati

Kada dijete doživi emocionalni slom, logika mu nije dostupna jer se oslanja na primitivne dijelove mozga, kao što je amigdala, koja je odgovorna za reakcije borbe ili bijega. U tim trenucima argumenti i objašnjenja nemaju efekta. Radije sačekajte dok se dijete ne smiri, pa tek onda razgovarajte o problemu.

5. Ne popuštajte pod pritiskom

Ako popuštate svom djetetu svaki put kada se naljuti, ono će brzo naučiti da koristi bijes kao sredstvo da dobije ono što želi. Pokušajte se dosljedno držati granica i pravila koja ste postavili. Nedosljednost u postavljanju granica dugoročno može dovesti do češćih emocionalnih slomova.

6. Ne govorite svom djetetu kako se osjeća

Rečenice poput "Nemaš razloga da plačeš" ili "Ne moraš biti toliko ljut" mogu samo dodatno naljutiti dijete i pogoršati slom. Djeca treba da osjećaju da su njihova osjećanja prihvaćena, čak i ako reaguju previše dramatično. Umjesto da mijenjate njegove emocije, pokušajte ih razumjeti i prihvatiti.

7. Ne pribjegavajte malim lažima

Male laži poput "Nema više kolačića" mogu privremeno smiriti dijete, ali dugoročno nisu efikasne. Laganje ne rješava korijenski uzrok sloma, a dijete također neće naučiti kako da reguliše svoje emocije i razumije granice.

8. Nemojte djetetu pripisivati odgovornost za svoja osjećanja

Izjave poput "Osjećam se tužno kad tako vrištiš" mogu da izvrše pritisak na dijete i natjeraju ga da se osjeća odgovornim za vaše emocije. Umjesto toga, izrazite svoja osjećanja na način koji ne opterećuje dijete, na primjer, „Trenutno sam stvarno uznemiren“. Na ovaj način učite svoje dijete da je svako odgovoran za svoja osjećanja.

Kada se dijete suoči s emocijama, budite mu vodič, a ne korektor

Djeca prolaze kroz emocionalne slomove dok uče o svojim osjećajima i kako ih kontrolirati. Budite smireni, dosljedni i razumni, a vaše dijete će uz vašu podršku naučiti kako pravilno izražavati emocije i nositi se s njima.