potencijalni rizici

Potencijalne opasnosti kivija u trudnoći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Potencijalne opasnosti kivija u trudnoći
Foto: Pexels

Ovo voće sadrži mnoge hranjive tvari poput vitamina C i vlakana, ali trudnice bi trebale biti oprezne pri njegovoj konzumaciji zbog potencijalnih rizika.

Alergije i probavni problemi

Kivi može izazvati alergijske reakcije, posebno kod trudnica koje su osjetljivije zbog hormonskih promjena. Prema istraživanju iz 2018. godine objavljenom u Journal of Allergy and Clinical Immunology, kivi je poznat kao potencijalni alergen koji može izazvati oralni alergijski sindrom, s simptomima poput oticanja usana i grla.

Visoki sadržaj vlakana može uzrokovati probavne smetnje, poput nadutosti i dijareje, pogotovo kod trudnica koje već imaju osjetljiv probavni sistem.

Dr. Emily Roberts, specijalistica za alergije, ističe kako "hormonalne promjene tokom trudnoće mogu povećati rizik od alergijskih reakcija na voće poput kivija."

Konzumacija kivija također može donijeti rizik od kontaminacije pesticidima, koji mogu biti štetni za razvoj fetusa, što dodatno podupire potrebu za oprezom prilikom odabira hrane tokom  trudnoće. Preporučuje se umjerenost i konsultacije s ljekarom.

Biološki temelji

Ljubaznost otklanja glavobolju

Opsesivno brojite kalorije?

Jedete samo salatu i proteine? Provjerite imate li manoreksiju

Osvježavajući eliksir ljeta

Zova: Jača imunitet i ublažava simptome prehlade

Krema sa bakterijama

Probiotici i koža: Koliko su zaista efikasni?