ZA PUNI POTENCIJAL

Prehrambeni savjeti za djecu sportiste: Energija prije i oporavak poslije treninga

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prehrambeni savjeti za djecu sportiste: Energija prije i oporavak poslije treninga
Foto: Ilustracija

Sport je ne samo izvor zabave, već i ključni dio zdravog načina života za mlade. No, da bi djeca postigla svoj puni potencijal na sportskom terenu, potrebno je osigurati im adekvatnu prehranu kako bi imali dovoljno energije, oporavili se brže i ojačali svoje tijelo.

Prije treninga: Gorivo za snagu

Prije nego što započnu s treningom, djeca trebaju osigurati gorivo koje će im pružiti energiju i izdržljivost tokom aktivnosti. Idealno je da obrok bude bogat ugljikohidratima koji se sporije oslobađaju, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća. Na primjer, zobene pahuljice s bananom ili tost od cjelovitih žitarica i kikiriki maslacem su odličan izbor.

Ne zaboravite dodati i malo proteina kako bi se osiguralo da mišići imaju potrebne hranjive tvari za oporavak i rast. Jogurt, jaje ili proteinski shake su dobre opcije.

Poslije treninga: Oporavak za snagu sutradan

Nakon treninga, tijelo treba hranu koja će mu pomoći u brzom oporavku i obnovi energije. Odmah nakon treninga, važno je konzumirati hranu bogatu proteinima kako bi se potakao oporavak mišića. Također je važno nadoknaditi izgubljene tekućine pijenjem dovoljno vode ili napitaka za oporavak.

Obrok nakon treninga trebao bi sadržavati i ugljikohidrate kako bi se nadoknadili gubici energije tokom aktivnosti. Na primjer, tuna sendvič s integralnim hljebom ili pileća salata s kvinojom su odlične opcije koje kombinuju proteine i ugljikohidrate.

Pravilna prehrana ključna je za postizanje optimalnih sportskih rezultata kod djece. Ugljikohidrati su važan izvor energije prije treninga, dok su proteini važni za oporavak mišića nakon treninga. Također je važno paziti na hidrataciju tokom cijelog dana, posebno prije i nakon treninga.

Zdrava alternativa za brze grickalice

Kad su u pitanju brze grickalice, umjesto čipsa ili slatkiša, roditelji mogu ponuditi zdravije alternative koje će pružiti djeci potrebnu energiju. Voćna salata s jogurtom, orašasti plodovi ili zdravi sendviči su odlični izbori koji će zadovoljiti glad i osigurati potrebnu prehranu.

Uz pravilnu prehranu, redovno vježbanje i dovoljno sna, djeca će imati sve što je potrebno za postizanje sportskih uspjeha i održavanje zdravog načina života.