Naučite više o bolesti

Šarlah: Razumijevanje, simptomi i liječenje djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šarlah: Razumijevanje, simptomi i liječenje djece
Foto: Šarlah / Ilustracija

Šarlah, bakterijska infekcija uzrokovana bakterijom Streptococcus pyogenes, iako rijetka u današnje doba, i dalje može predstavljati ozbiljan zdravstveni izazov za djecu. Razumijevanje simptoma, dijagnoze i liječenja sarlaha ključno je za pravovremeno prepoznavanje i sprječavanje komplikacija.

Simptomi šarlaha kod djece

Osip: Klasičan simptom šarlaha je crveni osip koji se često pojavljuje na licu i vratu. Osip se širi tijelom i može imati izgled sitnih crvenih tačkica.

Groznica i malaksalost: Djeca sa šarlahom često imaju povišenu tjelesnu temperaturu, praćenu općom malaksalošću i slabostima.

Upala Grla: Crvenilo i upala grla, ponekad s bijelim naslagama ili pukotinama, mogu biti prisutni kao početni simptomi.

"Jagode na Jeziku": Karakterističan simptom šarlaha kod djece je pojava crvenih tačkica poput jagoda na jeziku, koja može biti popraćena i promjenama u boji jezika.

Dijagnoza šarlaha

Doktor obično postavlja dijagnozu šarlaha na temelju kliničkih simptoma i, ako je potrebno, uzima bris grla kako bi potvrdio prisutnost bakterije Streptococcus pyogenes.

Liječenje šarlaha

Antibiotici: Liječenje šarlaha obično uključuje propisivanje antibiotika, najčešće penicilina ili amoksicilina. Važno je završiti cijeli tok antibiotika kako bi se spriječilo ponovno javljanje bakterije.

Simptomatsko liječenje: Paracetamol ili ibuprofen može se koristiti za smanjenje temperature i ublažavanje boli. Osim toga, važno je osigurati dovoljno tekućine i odmoriti se.

Prevencija šarlaha

Higijena ruku: Redovno pranje ruku sapunom i vodom može smanjiti rizik od prijenosa bakterija.

Izolacija: Djeca s dijagnostikovanim šarlahom trebaju ostati kod kuće i izbjegavati kontakt s drugom djecom dok ne prođe razdoblje zaraznosti.
Vakcinacija: Iako ne postoji vakcina posebno za šarlah, rutinska vakcinacija protiv drugih bolesti, poput difterije i pertusisa, može pomoći u smanjenju rizika od komplikacija.