Od iznimne je važnosti

Važnost brige o zdravlju očiju kod djece: Simptomi koje roditelji ne smiju zanemariti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Važnost brige o zdravlju očiju kod djece: Simptomi koje roditelji ne smiju zanemariti
Foto: Ilustracija

Zdravlje očiju kod djece od iznimne je važnosti za njihov cjelokupni razvoj i dobrobit. Prepoznavanje simptoma problema s vidom u ranim fazama ključno je za sprječavanje ozbiljnijih problema kasnije u životu djeteta.

Evo nekoliko važnih informacija koje bi roditelji trebali znati o zdravlju očiju svoje djece, kao i simptome na koje trebaju obratiti pažnju:

Redovni oftalmološki pregledi

Preporučuje se da djeca imaju prvi pregled vida već u dobi od šest mjeseci do godinu dana. Nakon toga, redovni pregledi trebali bi se obavljati svake dvije godine, ili prema preporuci oftalmologa. Rano otkrivanje problema može spriječiti dugoročne komplikacije.

Obratite pažnju na promjene u ponašanju

Roditelji trebaju biti svjesni promjena u ponašanju djeteta koje bi mogle ukazivati na probleme s vidom. To uključuje često trljanje očiju, okretanje ili naginjanje glave prilikom gledanja, zatvaranje jednog oka prilikom čitanja ili gledanja televizije te poteškoće u fokusiranju.

Problemi s vidom u školi

Djeca s problemima vida često pokazuju znakove u školi. To uključuje smanjenje akademskih rezultata, poteškoće u čitanju, pisanju ili fokusiranju na udžbenike. Roditelji bi trebali biti svjesni ovih znakova i potražiti savjet oftalmologa ako primijete bilo kakve poteškoće.

Nasljedni faktori

Ako u porodici postoje nasljedni problemi s vidom, povećava se vjerovatnost da će i djeca imati slične probleme. Stoga je važno da roditelji budu svjesni porodične historije problema s vidom i redovno provjeravaju vid svoje djece.

Prevencija povreda

Važno je zaštititi djetetove oči od ozljeda, posebno tijekom aktivnosti poput sportova. Korištenje zaštitnih naočala ili drugih odgovarajućih sredstava može spriječiti ozljede koje mogu dovesti do trajnih problema s vidom.


Roditelji imaju ključnu ulogu u brizi o zdravlju očiju svoje djece. Redoviti oftalmološki pregledi, praćenje promjena u ponašanju i rano prepoznavanje simptoma problema s vidom ključni su za održavanje dobrog vida i cjelokupnog zdravlja očiju. Nemojte zanemariti ove znakove i simptome jer pravovremena intervencija može značajno poboljšati kvalitetu života vašeg djeteta.