pregledaj - progledaj

Zavod za javno zdravstvo FBiH nastavlja Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zavod za javno zdravstvo FBiH nastavlja Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti djece
Foto: zzjzfbih

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju Preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece uzrasta 4 godine u Federaciji Bosne i Hercegovine „Pregledaj – progledaj“. Koordinatorica Programa je prim. mr. sc. Adnana Dizdarević Maksumić, dr. med., voditeljica Službe za socijalnu medicine Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prvi ciklus ovog izuzetno važnog Preventivnog programa radili smo 2022. godine i tada su nam ciljna skupina bila djeca starosti 4 i 5 godina koja pohađaju javne i private vrtiće. Tada smo pregledali 7000 djece u cijeloj Federaciji BiH. Drugi ciklus, održan 2023. godine, obuhvatio je samo djecu starosti 4 godine ali ovog puta i one koji ne pohađaju vrtiće (predškolski odgoj), obzirom da prema podacima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija vrtiće pohađa svega 16 do 17% djece. Iz tog razloga u drugi ciklus, pored oftalmologa, uključili smo i pedijatre iz primarne zdravstvene zaštite i za kratak period pregledali oko 4300 djece, što je bolji obuhvat u poređenju sa prvim ciklusom, obzirom da su nam u drugom ciklusu ciljana skupina bila samo djeca starosti 4 godine”, rekla je prim. dr. Dizdarević Maksumić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine 2024. godine realizuje treći ciklus Preventivnog programa Pregledaj – progledaj, a pripremne aktivnosti su majske radionice širom Federacije Bosne i Hercegovine namijenjene pedijatrima i oftalmolozima iz svih kantona kako bi se što adekvatnije zajednički pripremili za preventivne preglede koji će trajati od juna do decembra 2024. u domovima zdravlja i vrtićima kada je planirano da budu pregledana djeca rođena 2020. godine.

Dr. Anisa Bašić, specijalista oftalmolog iz Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić iz Bihaća nazočila je prvoj radionici koja je održana u Bihaću za timove koji će pregledati djecu u Unsko-sanskom kantonu i Hercegbosanskom kantonu. 

“Razvoj vida je dio kompleksnog procesa sazrijevanja i rasta djeteta. Strukturne i razvojne promjene događaju se istovremeno u oku i mozgu, a taj proces se ne završava sa rođenjem, naprotiv, intenzivno se nastavlja nakon rođenja. Od velikog je značaja uočavanje i prepoznavanje ranih znakova oslabljene vidne funkcije sa ciljem preveniranja i adekvatnog liječenja patoloških stanja. Idealna dob za pregled bi bila izmedju treće i četvrte godine života. Tada je dijete dovoljno malo da se eventualne greške otklone a dovoljno zrelo za suradnju”, rekla je dr. Bašić i iskazala zadovoljstvo što će i ove godine raditi na poboljšanju zdravlja najmlađih.

Kao i prethodnih godina, roditelji se pozivaju da odovedu četverogodišnjake na besplatni preventivni pregled kod zdravstvenih djelatnika iz ugovornih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH ili da pristanu da zdravstveni djelatnici djecu pregledaju u vrtićima. Pregled je potpuno prilagođen djeci tokom kojeg djeca prepoznaju simbole, znakove i likove zatvaranjem jednog, a zatim drugog oka i posve je bezbolan. Ukoliko se nakon pregleda uoči oslabljena funkcija vida djeteta, ono će biti upućeno na dodatnu oftalmološku obradu i liječenje.

“Skrining preventivni pregledi djece uzrasta 4 godine su jedini način da se blagovremeno otkriju problemi koje djeca imaju sa vidom, a koji često ostaju neprepoznati do sistematskog pregleda djeteta pred upis u školu. To je već kasno za korekcije mnogih stanja koja, ukoliko se otkriju sa 4 godine i poduzme adekvatan tretman te daju pomagala za korekcije, mogu biti potpuno korigovani do polaska u školu”, rekla je koordinatorica prim. dr. Dizdarević Maksumić.

Podsjetimo, Preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece započeo je 2022. godine zahvaljujući potpori Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a na inicijativu zastupnice prim. dr. Ankice Kolar Jurčević. Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine povjerena je priprema i implementacija Programa. Program je dostupan svoj četverogodišnjoj djeci Federacije Bosne i Hercegovine kao redovna aktivnost Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koja je dio ukupnog preventivnog rada očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije. Za potrebe ovog preventivnog programa producirani su promotivno – edukativni materijali i distribuirani širom Federacije Bosne i Hercegovine.