Hladna voda usporava pojavu demencije kod ljudi

Njihovom studijom bile su obuhvaćene osobe koje plivaju u zimskom periodu. U njihovom tijelu su uočili protein za koji je dokazano da usporava pojavu demencije kod miševa i djeluje ljekovito nakon pojave demencije.

Naučnici su četiri decenije istraživali da li hladno okruženje pozitivno utječe na zdravlje čovjeka.

Prije pet godina Cambridgeovi naučnici su svoja istraživanja provodili nad zdravim miševima, miševima s Alzeimerom i drugim neurodegenerativnim oboljeima. Uočili su da su zdravi miševi, koje su dovodili u stanje hipotermije i čije su tijelo ponovo oprezno zagrijavali, imali prirodno osnaživanje navedenog proteina RBM3. Neuroni zdravih miševa oštećeni hipotermičkim šokom su se regenerisali. Ali, spomenuti efekat se nije desio kod miševa koji su imali Alzheimer i druga neurodegenerativna oboljenja.

Zato je prije narednog eksperimenta – izlaganja hipotermičkom stanju kod oboljelih miševa umjetno povećan nivo RBM3 proteina. Tom prilikom su uvidjeli da proteini onemogućavaju oštećenje osjetljivih sinapsi i zaključili da RBM3 može zaštititi mozak od posljedica demencije, prenosi Klix.

Njihova otkrića su ukazala da životinje u zimskoj hibernaciji izgube 20 do 30 posto sinapsi da bi sačuvale energiju, ali da se na proljeće kod njih regenerišu neuroni.

Kasnije je istraživanje provedeno nad manjom grupom ljudi. Među njima je bio Martin Pate koji tokom cijele godine pliva na otvorenom prostoru. Pored njih, istraživanjem je bila obuhvaćena i grupa koja nije bila u hladnom okruženju tj. hladnoj vodi.

Sumnje naučnika su se potvrdile. Oni koji su plivali u hladnoj vodi su imali izrazito visoku količinu RBM3 proteina u odnosu na drugu grupu.

“Ako usporite napredak demencije za nekoliko godina, to bi moglo imati veliki zdravstveni i ekonomski značaj”, poručila je profesorica Giovanna Malluci sa Instituta za istraživanje demencije Univerziteta Cambridge.

Međutim, istraživači ne mogu preporučiti kupanje u hladnoj vodi zbog drugih opasnosti koje postoje po zdravlje čovjeka, kao što je srčani udar. Zato se naučnici nadaju da će pronaći sigurniji način kako da povećaju količinu RBM3 proteina, prenosi FOX News.

Čuvajzdravlje.ba