Hrana u službi ljepote: Orašasti plodovi, grah i špinat učinit će vašu kosu zdravom

Nakon tridesete godine rast vaše koste će se postepeno usporavati. Kako biste to spriječili na jelovnik uvrstite namirnice bogate proteinima, željezom, vitaminima A, B, C, D i E, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom i magnezijem.

Dermatolozi savjetuju da sovju ishranu obogatite orašastim plodovima, jer istraživanja pokazuju da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšanju rasta kose. Osim toga, orašasti plodovi bogati su vitaminom B i E, magnezijem i cinkom što će sprioječiti opadanje i listanje kose i učiniti je sjajnijom.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

 

Losos, haringa, tuna i sardina bogate su bjelančevinama, vitaminom D, omega-3 masnim kiselinama i drugim komponentama poput linolejske kiseline koje će ojačati vašu kosu. Dobra opcija su i školjke koje su bogate cinkom koji će vašu kosu učiniti gušćom i bujnijom.

Svom jelovniku dodajte i špinat, hranjivi sastojak bogat željezom koji može spriječiti stanjivanje kose, ali i jaja koja su sjajan izvor bjelančevina i biotina koji su istovremeno važni za zdravu kosu i njen rast.

Grah je također važna namirnica jer je bogat proteinima, željezom, cinkom i biotinom koji potiču rast kose. U nedostatku biotina kosa često kosa postane tanka i lomljiva.

Vašu kosu zdravijom će učiniti i jelovnik bogat crvenim mesom i tamnozelenim povrćem, kao i ljute paprike, krompir, mrkva i grčki jogurt, prenosi Klix.

(Cuvajzdravlje.ba)