Hrana za dobar vid – birajte namirnice bogate vitaminom C i karotenoidima

Brojne namirnice melem su za oči jer sadrže vitamine, minerale i razne fitonutrijente koji imaju snažan antioksidativni učinak i tako čuvaju vid.
Vitamin A najpoznatiji je “vitamin za oči” jer sudjeluje u stvaranju rodopsina, vidnog pigmenta koji se nalazi u očnoj mrežnici, a nužan je za prilagodbu oka na svjetlost slabijeg intenziteta odnosno polumrak i mrak. Dugotrajniji nedostatak vitamina A može izazvati takozvano noćno sljepilo, piše Ordinacija.hr.
Prilagodba na tamu ovisi i o cinku koji sudjeluje u metabolizmu vitamina A, pa i nedostatak cinka može prouzročiti noćno sljepilo.
Moćni lutein i zeaksantin
Za vid su iznimno važni karotenoidi, najraširenija skupina prirodnih biljnih pigmenata. Napoznatiji među njima je beta-karoten koji se naziva provitaminom A zato što se u tijelu pretvara u retinol, njegov aktivni oblik. Među karotenoidima se ističu lutein i zeaksantin, antioksidansi koji su koncentrirani u očnoj mrežnici i leći, štiteći ih od oštećenja, pa tako i od nastanka mrene i makularne degeneracije.
I vitamin B2 (riboflavin) prirodni je čuvar očiju jer sudjeluje u aktivnosti glutationa, najvažnijeg i najzastupljenijeg antioksidativnog enzima u ljudskom organizmu, koji održava oči “bistrima”. S glutationom također “surađuje” i selen.
Očna leća i suzna tekućina sadrže visoke koncentracije vitamina C koji štiti očne stanice od oštećenja.
Najbolje namirnice za zdrave oči
Ove namirnice preporučuju se kao najbolje kombinacije spomenutih fitonutrijenata:
– Špinat, blitva, salata i drugo zeleno lisnato povrće obiluje beta-karotenom te je među najkoncentriranijim izvorima luteina i zeaksantina, a bogato je i vitaminom C.
– Kupusnjače, npr. brokula, kelj, kupus i raštika, također su odlični izvori beta-karotena, luteina i zeaksantina. Raštika sadrži i vitamin B2. Kupusnjače blagotvorno utječu na vid i zato što sadrže sulforafan, snažan antoksidans koji štiti vidne stanice.
– Mrkva, paprika i grašak – svi oni sadrže jedinstvenu kombinaciju vitamina C, beta-karotena, luteina i zeaksantina.
– Dragocjeni su izvori beta-karotena bundeva, dinja i marelica.
– Borovnica sadrži vitamin C, lutein i zeaksantin, a za vid je važan i pigment koji borovnici daje boju, antocijanin – jedan od najsnažnijih antioksidansa koji, među ostalim, pridonosi zdravlju krvnih žila i stabilnosti vezivnog vlakna kolagena, a time i zdravlju očiju.
– Šljiva je jedinstven “miks” vitamina C i B2, beta-karotena, luteina i zeaksantina te flavonoida koji su snažni antioksidansi (katehin, kvercetin).
– I jaja pogoduju zdravlju očiju jer sadrže lutein i vitamin B2.
– Za prevenciju očnih bolesti preporučuje se i morska riba bogata omega-3 masnim kiselinama: tuna, srdela, bakalar… Naime, ove vrste ribe sadrže omega-3 masnu kiselinu DHA koje se u visokim koncentracijama nalazi u mrežnici oka. Također je riba dobar izbor za zdrave oči zato što sadrži B vitamine te selen i druge minerale.
Povezani članci
Namirnice koje pomažu kod osjećaja umora
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna....
Tjestenina ne goji, može biti zdrava u ishrani
Kako se navodi u najnovijim istraživanjima, ako vam je u ishrani tjestenina na meniju, ne treba da brinete, jer ona...
Ovi plodovi su “prirodne superzvijezde”
Mnogi bi pretpostavili da je konzumiranje voća, kao prirodnog slatkiša, lako i često, ali istraživanja pokazuju suprotno. Prema izvještaju CDC-a,...
Ovih pet znakova na licu nepogrešivo ukazuju na masnu jetru
Poznato je da do masne jetre dolazi zbog skladištenja dodatne masnoće, a kod većine to ne daje nikakve simptome. Masna...