Ishrana u službi zdravlja: Dan započnite vodom, a grickalice zamijenite orašastim voćem

Malim promjenama u svakodnevnim prehrambenim navikama možete smanjiti rizik od različitih bolesti pa čak i raka, tvrde stručnjaci. Koliko god vam se činile beznačajne, sitne promjene znatno će poboljšati vaše zdravlje i kvalitet života.

Kada je riječ o zdravlju ljudi uglavnom misle o unosu hranjivih supstanci zaboravljajući na važnost unosa tečnosti u organizam. Vodu treba piti i kada niste žedni, a stručnjaci preporučuju da dan započnete čašom vode koja će ubrzati vaš metabolizam i pomoći tijelu da izbaci štetne toksine.

Grickalice zamijenite orašastim plodovima koji su bogati raznim nutrijentima koji produžuju život, uspješno se bore protiv bolesti i jačaju imunitet. Nutricionisti preporučuju i da čokoladu zamijenite voćem.

Nutricionisti ističu da je doručak veoma važan pa se potrudite da ga ne preskačete. Umjesto toga preskočite obilna jela i tokom dana jedite više manjih porcija, jer su brojna istraživanja pokazala da je to odličan način da u organizam unesete manji broj kalorija. Savjetuju i da na posao nosite ručak koji ste napravili kod kuće, jer je to odličan način da kontrolišete šta ćete unijeti u organizam.

Razmislite o svojim prehrambenim navikama i napravite plan kojeg ćete se držati. Stručnjaci naglašavaju da nikakve promjene neće doći preko noći pa je bitno da budete dosljedni i uporni. Imajte na umu da vam je cilj zdraviji život, a ostvarite ga polako, korak po korak.

Čuvajzdravlje.ba / Klix