Izbjegavajte ove namirnice i spriječite glavobolju

Kao što određene namirnice mogu biti prirodni lijekovi protiv bolova, tako postoje i one, za koje se vjeruje, da uzrokuju čak 30 odsto migrena i glavobolja.

Stoga je vrlo važno da vodite računa o tome šta jedete, te da izbjegavate namirnice s ovog spiska ukoliko patite od čestih glavobolja. Trudite se da jedete redovno i hranite se zdravo, te da često konzumirate svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i nemasno meso koje će vam pomoći da održite vitku liniju, ali i spriječiti da vaše tijelo “gladuje”.

Kineska i kisela hrana

Azijska hrana je po pravilu puna jakih začina, a u nju se dodaje i monosodium glutamat (MSG), sredstvo za pojačavanje ukusa, koje može biti uzrok glavobolje. Ovaj pojačivač ukusa nalazi se i u supama iz limenke, smrznutoj i prepađenoj hrani, kao i konzerviranom voću. Takođe, MSG sadrže i ukiseljene, fermentisane ili na bilo koji način marinirane namirnice. Stoga se trudite da ove namirnice konzumirate o ograničenim količinama ukoliko patite od čestih glavobolja.

Kofein

Istina je da kofein, u malim dozama, može pojačati budnost, te pomoći da se bolje apsorbuju lijekovi protiv bolova. Međutim, velike količite kofeina, mogu uzrokovati razdražljivost, nesanicu, anksioznost, pa i migrenu. Takođe, dugoročna konzumacija kofeina može stvoriti hemijsku toleranciju u tijelu, te uslijed naglog prestanka njegove konzumacije, može nastati migrena. Kofeina ima u čokoladi, gaziranim sokovima, čaju, kafi i energetskim pićima, pa se trudite da ih konzumirate u umjerenim količinama. Pored namirnica i pića bogatih kofeinom, izbjegavajte i dijetalne sokove, grickalice i niskokalorične poslastice jer sadrže vještački šećer aspartam koji, takođe, može uzrokovati glavobolje ukoliko se u organizam unosi u prevelikim količinama.

Sir sa plemenitom buđi

Tiramin, prirodni monoaminski derivat aminokiseline tirozina prirodno se nalazi u mnogim namirnicama, a smatra se okidačem migrena. Sirevi s plemenitom buđi, kao što su plavi sir, parmezan i čedar sadrže ovo jedinjenje, a ono se nalazi i u sušenim kobasicama i dimljenoj ribi. Stoga nemojte pretjerivati s konzumiranjem pomenutih namirnica.

Viršle

Viršle su omiljena hrana brojnih mališana, ali često i odraslih ljudi. Međutim, iako već vrlo dobro znamo da one nisu najzdraviji izbor, te da ih treba izbjegavati, sada vam donosimo još jedan dobar razlog da ih obavezno izbacite iz ishrane. Naime, mnogi brendovi viršli, salama, kobasica, i drugih mesnih prerađevina, takođe sadrže tiramin, ali i natrijum nitrat koji mogu biti okidači migrena.

Luk

Iako je luk veoma zdrav i trebalo bi da ga jedete redovno kako biste ojačali imunitet, ali i spriječili ili zaliječili razne bolesti, ipak nemojte pretjerivati s njegovim konzumiranjem i jedite ga u umjerenim količinama, jer čak i on sadrži tiramin, te može biti uzrok čestih glavobolja, prenose NN.

Alkoholna pića

Iako je crveno vino veoma zdravo i može da vam pomogne da popravite krvnu sliku, regulišete pritisak i ojačate organizam, ono je ipak alkoholno piće koje ne smijete konzumirati u velikim količinama, naročito jer u tim slučajevima može biti uzrok migrene. Osim crnog, isto važi i za bijelo vino, ali i pivo, jer ove tri vrste alkoholnih pića, takođe sadrže tiramin. Pored toga, alkohol sam po sebi povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte već postojeće migrene.