Jedna doza vakcine pruža jaku zaštitu onima koji su preležali koronu

Osoba koja se izlječila od covida-19 i poslije dobila prvu dozu vakcine Pfizer ili Moderna, je isto toliko dobro i čak i bolje zaštićena nego neko ko nije nikad bio zaražen, a dobio je obje doze vakcine, pokazuje jedna studija.

„Nadamo se da će ti podaci pomoći da se formiraju iznijansiranije politike vakcinacije“, rekla je za AFP Viviana Simon koautorka i profesorka mikrobiologije na fakultetu medicine Mount Sinai u New Yorku.

Za osobe koje su već bile inficirane virusom, prva doza djeluje kao „podsjetnik“ na preležanu bolest i čini drugu dozu suvišnom, rekla je ona.

Studija je objavljena u New England Journal of Medicine, a zasniva se na analizi uzoraka krvi 110 ljudi, od kojih 67 nije bilo inficirano, a 43 jeste.

Rezultati pokazuju da su poslije prve doze učesnici istraživanja koji su već preležali covid-19, brzo razvili antitijela u danima poslije primanja prve doze vakcine.

Nivo antitijela tih osoba bio je između 10 i 45 puta viši nego kod osoba koje nisu ranije bile inficirane, naveli su naučnici.

Poslije druge doze nivo antitijela kod ljudi koji su već preležali bolest je i dalje bio šest puta viši u prosjeku nego kod drugih.

Ali nije primjećen nikakav porast antitijela kod osoba koje su ranije preležale koronavirus, a dobile su drugu dozu, što znači da ta druga doza za njih ima vrlo ograničen efekat.

Osobe koje su učestvovale u studiji bile su zaražene korona virusom između marta i aprila 2020. i imale su samo lake ili umjerene simptome bolesti.

Takođe nije primjećena nikakva značajna razlika između nivoa antitijela koje proizvode jedna ili druga vakcina – Pfizer ili Moderna.

Čuvajzdravlje.ba / Beta