Jedna navika je ključna za zdravlje srca

Hidratacija za zdravo srce

Vaše srce je vitalni organ koji pumpa krv kroz ostatak tijela putem arterija i vena. Krv sadrži hranjive tvari, poput kisika, koje su tjelesnim tkivima potrebne da bi obavljale svoj posao, stoga je važno da srce ispravno radi svoj posao.

Koliko god je važno, toliko je i podložno srčanim bolestima i zatajenju srca. Uz to, želite biti sigurni da je vaše srce zdravo i u naponu, a to možete učiniti na nekoliko načina.

Uz pravilnu prehranu, tjelovježbu, pa čak i metode brige o sebi, toliko je mogućnosti kada je u pitanju zaštita srca. Ispijanje određenih napitaka također je korisno za vaše srce. Zapravo, postoji jedna navika pijenja koja posebno pomaže vašem srcu.

Prema studiji koju je proveo Nacionalni institut za srce, pluća i krv, najbolja navika pijenja za vaše srce je dobra hidratacija.

Istraživanje je pokazalo da dobro hidriranje može biti povezano sa smanjenim rizikom od razvoja zatajenja srca. Novo otkriće također sugerira da pijenje dovoljne količine tekućine tokom života ne samo da podržava esencijalno funkcioniranje tijela već može i smanjiti rizik od teških srčanih problema u budućnosti.

Prema riječima vodeće autorice dr. Natalie Dmitrieve, dobra hidratizacija je kao i smanjenje unosa soli, u smislu da obje mjere podržavaju zdravlje srca i pomažu smanjiti dugoročne rizike od srčanih bolesti.

U studiji su provedena pretklinička istraživanja koja su sugerirala povezanost između dehidracije i srčane fibroze – otvrdnuća srčanog mišića. Dmitrieva, kao i drugi istraživači, tražili su slične asocijacije u studijama koje su se bavile velikom populacijom ljudi.

Iz prikupljenih informacija, autori su zaključili da su razine natrija u krvi iznad 142 miliekvivalenta po litri (mEq/L) u srednjoj dobi povezane s povećanim rizikom od razvoja hipertrofije lijeve klijetke – zadebljanja stijenke glavne srčane pumpne komore – i zatajenja srca kasnije u životu.

Iako su naučnici rekli da će biti potrebno randomizirano, kontrolirano ispitivanje kako bi se potvrdili ovi preliminarni nalazi, ove rane povezanosti ukazuju na to da dobra hidratacija može pomoći spriječiti ili usporiti napredovanje promjena u srcu koje mogu dovesti do zatajenja srca.

(Čuvajzdravlje.ba)