Jeftina namirnica koja utiče na nivo šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Stručnjaci često otkrivaju namirnice i napitke koji pomažu u kontroli šećera u krvi, a sada otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 posto.

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Društva endokrinologa u San Diegu, otkrili su da luk može “snažno da snizi” visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

“Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u liječenju oboljelih od dijabetesa”, rekao je vodeći autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta.

“Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje”, dodao je Ojieh.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svijetu.

Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogriješiti s izborom, prenose Novosti.

Grci su ga često jeli jer su vjerovali da čisti krv od otrova, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita svojstva.

 

(NN)