Kad je dobra probava, dobro je i zdravlje

Zadržavanje otpadnih materija u crijevima može da bude uzrok mnogih bolesti.

Sve dok je stolica redovna, nema bojazni da će otrovi, odnosno otpadne materije da se zadrže bilo gdje u crijevima i izazovu neku od zapaljenskih bolesti, ili karcinom. Iako su crijeva duga nekoliko metara, ništa od nepotrebnih materija neće da se zadrži u njima, jer se stalnim kontrakcijama istiskuje otpadni materijal, pa se tako, crijeva praktično sama čiste.

– Ljudski organizam je savršena mašina, jer ono što pojede on najprije obradi, ono što treba ostavi, a što ne treba izbaci iz organizma, stolicom, znojem i urinom.

Problem može da nastane ako se opstipacija, odnosno zatvor javlja često, i ako se pojavi poremećaj u konzistenciji stolice, ili krv u stolici. To su tegobe koje treba dodatno ispitati.

Ako se opstipacija javi jednom ili dva puta godišnje, to nije razlog za veliku uzbunu, ali tijelu svakako u tim situacijama treba pomoći da se oslobodi nagomilanih toksina.

Uzroci zatvora su mnogobrojni: promjena klime i sredine, stresovi, dehidriranost, velika vrućina ili hladnoća.

– Brza hrana koju sve češće jedemo u nedostatku vremena idealna je podloga za nastanak zatvora, kao i smanjeno unošenje vlaknaste hrane i tečnosti. Moderan život donosi češće probleme sa opstipacijom samo zbog loših navika u ishrani.

Nije toliko važno u kom periodu dana imamo stolicu, kaže naša sagovornica, iako je najbolje da se praznimo ujutru, jer tako pripremamo crijeva da prime ono što ćemo tokom dana jesti. Oni koji nemaju jutarnju stolicu nemaju zdrave navike u ishrani, ne doručkuju, preskaču obroke i uzimaju malo tečnosti, prenose Novosti.

Pravilna ishrana, fizička aktivnost i dva i po litra tečnosti dnevno neophodni su za normalno pražnjenje. To podrazumjeva tri do četiri porcije povrća i dvije porcije voća na svakodnevnom meniju, i manje crvenog mesa, jer ono “zatvara”. Trebalo više jesti ribu, pileće ili ćureće meso, žitarice.

– Poželjno je izbjegavati bijela tjesta, a jesti crni hljeb i tjesta sa cijelim zrnima žitarica, koja provociraju stolicu. Gazirana pića izbjegavati jer izazivaju zatvor zbog velike količine šećera i ostalih supstanci. Tri čorbasta jela nedjeljno su imperativ za zdravu, normalnu stolicu bez gasova i bolova u trbuhu.