Kako se boriti protiv sezonskog pada imuniteta?

Matična mliječ podiže imunitet i brzo vraća energiju!

Odbrambeni sistem (imunitet) ima ulogu zaštite organizma od djelovanja štetnih faktora iz vanjske okoline kao što su bakterije, virusi, gljivice i toksini, ali i od tumorskih ćelija koje nastaju u organizmu. Svakodnevno u organizmu nastane određeni broj izmijenjenih ćelija, odnosno ćelija koje su po svojim osobinama tumorske ćelije, a ipak ne obolijevamo od tumora tako često. Razlog tome je dobro funkcioniranje odbrambenog sistema, koji prepoznaje i uništava takve ćelije. Djelovanje odbrambenog sistema je konstantno i nama najčešće neprimjetno.

Česte prehlade, nedostatak energije, nesanica i hronični umor mogu ukazivati da je u pitanju pad imuniteta, što se često dešava u toku jeseni i zime.

Razlog zbog čega se ovi znaci češće javljaju za vrijeme hladnijeg vremena jeste viši utrošak energije na održavanje konstantne temperature tijela. Zbog toga se zimi ubrzava metabolizam, a za pravilno odvijanje metabolizma potrebni su vitamini i minerali. To uzrokuje veću potrošnju vitamina i minerala, koje jednoličnom zimskom prehranom organizam ne može nadoknaditi.

Nedostatak vitamina i minerala nepovoljno djeluje na odbrambeni sistem i slabi njegovu funkciju. Hladan vazduh, kojem su izložene sluznice disajnih organa, slabi njihovu lokalnu zaštitinu ulogu tako što oštećuje ćelije sluznice i otvara put za nesmetan ulazak virusa,  a takođe uzrokuje slabiji protok krvi kroz sluznice te time i slabije dopremanje ćelija odbrambenog sistema. Boravak većeg broja ljudi u toplim i slabo ventiliranim prostorijama pogoduje zadržavanju i lakšem širenju virusa.  Čovjek udahne do 8 mikroorganizama u minuti, odnosno 10.000 mikroorganizama na dan, a iz svega navedenog se vidi velika važnost pravilnog funkcioniranja odbrambenog sistema.

Šta možemo uraditi i koje mjere poduzeti kako bi prevenirali prehladu i gripu kao najčešće bolesti u toku zimskog perioda. Prije svega treba povesti računa o ishrani, redovno prati ruke, dovoljno se odmarati, boraviti na otvorenom a izbjegavati duže zadržavanje na mjestima gdje boravi veći broj osoba.

Farmaceut Vam savjetuje: Mr. ph. Nina Kešelj (Mostar)

Vitamini i minerali su izuzetno važni  za imunitet jer učestvuju  u njegovim metaboličkim
procesima i pomažu pravilno funkcioniranje i zaštitu organizma. Normalnoj funkciji odbrambenog sistema doprinose vitamin C, vitamin B6, B9, B12, te vitamin A, kao i elementi u tragovima selen i cink.  Matična miječ je prirodni proizvod koji u optimalnim količinama sadrži sve navedene elemente, a zbog specifičnosti i kompleksnog sastava nemoguće ju je industrijski proizvesti.

Moj izbor i preporuka odraslim osobama je ROYAL SUPERIOR® Jelly.  Ovaj proizvod je praktičnog pakovanja u plastičnim bočicama a jedna bočica sadrži 2000 mg matične mliječi s veoma prijatnim okusom jagode. Posebno je koristan zbog njegovih nutritivnih, metaboličkih i energizirajućih benefita, koji potpomažu bolje funkcioniranje organizma.

ROYAL SUPERIOR® Jelly podiže imunitet, poboljšava fizičke i psihičke sposobnosti,  povećava apetit, poboljšava apsorpciju vitamina i minerala, a ima i antimikrobni efekat. Preporučujem ga za primjenu osobama sa oslabljenim imunitetom tokom perioda jeseni i zime, te u bilo koje doba godine osobama izloženim velikim fizičkim naporima, kao i osobama sa smanjenim libidom.  

ROYAL KINDER® Jelly – matična mliječ za djecu

Ljekar Vam savjetuje: Dr. Anela Šehić – Lihovac

Roditeljima čija djeca imaju slab apetit ili oslabljen imunitet preporučujem da djeci  uz
svakodnevnu prehranu daju i neki od dodataka prehrani.  Najbolji izbor bi bili prirodni proizvodi kao što su proizvodi na bazi matične mliječi, a jedan od novih, savremenih proizvoda koji preporučujem je ROYAL KINDER® Jelly, posebno dizajniran za djecu uzrasta 2 i više godina.  Prijatnog je okusa banane kojeg djeca rado prihvataju. Matična mliječ poboljšava fizičke i psihičke sposobnosti, jača odbrambene snage organizma, povećava apetit i apsorpciju vitamina i minerala, uz dodatni antimikrobni efekat.

Proizvod je pakovan u plastičnim bočicama, jednostavan za upotrebu i može se primjenjivati u svako doba godine, a posebno ga preporučujem tokom smjene godišnjih doba i u periodu čestih prehlada, kod gubitka apetita i tjelesne težine, fizičkog i psihičkog zamora, stanja anemije, tokom školske godine i pojačanog stresa pred provjere znanja učenika.