Kako zadržati mladolik izgled kože i nakon četrdesete godine života?

Sigurno ne postoji osoba koja ne želi sačuvati mladolik izgled i na neki način pokušati usporiti starenje. Starenje jeste prirodni i biološki proces kojeg ne možemo zaustaviti, ali možemo usporiti. Postoje faktori koji utiču na proces starenja svake osobe, a na koje se ne možemo uticati kao što su: genetika, rasna pripadnost, dob ili neke bolesti od koji smo bolovali ili bolujemo. Daleko je više promjenjivih odnosno vanjskih faktorana koje može uticati, i na taj način usporiti proces starenja, pa ćemo ovom prilikom pisati o njima.

Najvažniji faktori koji doprinose starenju kože

Ponavljano i nezaštićeno izlaganje sučevom zračenju je jedan od najvažnijih faktora koji dovode do ubrzanog starenja kože. Ultraviolentne (UV) zrake uzrokuju nastanak tamno pigmentisanih mrlja na koži, neujednačenog tena, suhe i grube kože i nastanak bora. Ne manje važan faktor koji pridonosi starenju kože je i pušenje. Duhanski dim sadrži oko četiri hiljade spojeva koji oštećuju ćelije i doprinose starenju kože, ali i nastanku mnogih oboljenja. Koža pušača, a posebno koža između usta i nosa je suha, tamnije pigmentisana i manjeg volumena, a bore su duboke i izražene. Nepravilna ishrana, konzumiranje alkohola, izloženost zagađenom vazduhu, tretiranje kože agresivnim kozmetičkim proizvodima su dodatni faktori koji doprinose starenju kože. Posebno ubrzano starenje se javlja kod osoba koje imaju više štetnih faktora kao što su npr. pušenje i korištenje solarija, pušenje i nepravilna ishrana i sl.

Kako sačuvati mladoliki izgled kože?

Ako želimo da zadržimo mladoliki izgled kože, te lijepo izgledamo i nakon četrdesete godine kada se prirodno javljaju prvi znaci starenja kože, važno je usvojiti zdrave životne navike već u ranoj životnoj dobi. Zdrave životne navike, ne samo da će usporiti starenje, nego će doprinijeti boljem opštem stanju organizma i boljem zdravlju, te prevenirati neka oboljenja.

To prije svega znači: prestanak pušenja, umjereno konzumiranje alkohola, pravilna ishrana bogata vitaminima, mineralima i drugim biološki aktivnim spojevima, fizička aktivnost prilagođenu dobi i fizičkom stanju, higijena spavanja, pravilna njega kože, izbjegavanje upotrebe agresivnih kozmetičkih proizvoda, te adekvatna zaštita kože od štetnog djelovanja UV zračenja.

Dodaci prehrani koji sadrže prirodne antioskidanse, kao što je alfa – lipoinska kiselina preporučuju se svim odraslim osobam, a posebno osobama starijim od 40 godina, kao i osobama koje su izložene povećanoj koncentraciji slobodih radikala kao što su: pušači, osobe koje često konzumiraju alkohol ili se nepravilno hrane. Alfa – lipoinska kiselina se stvara u organizmu i štiti ćelije od štetnih produkata koji nastaju u organizmu u toku odvijanja fizioloških procesa, te štetnih spojeva iz vanjske sredine. Međutim, nakon 40. godine u organizmu se smanjuje stvaranje alfa – lipoinskekiseline, pa je potrebno nadoknaditi u vidu dodataka prehrani.

Altioks®  sadrži 200 mg alfa lipoinske kiseline i idealan je antioksidans, dodatak prehrani, jer zbog svoje topivosti djeluje i na liposolubilne i na hidrosolubilne slobodne radikale, lako se transportuje kroz ćelijske membrane i dopire u sva tkiva te ih štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Altioks® se preporučuje svim osobama starijim od 40 godina,  te osobama sa štetnim životnim navikama: pušači, osobe koje konzumiraju brzu hranu, alkohol, osobe izložene zračenju i sl. Takođe Altioks® se preporučuje svim odraslim osobama, muškarcima i ženama koji žele dodato zaštiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala, zadržati mladolik izgled i usporiti proces starenja.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://altioks.ba/ ili facebook stranicu: Altioks