Ključni savjeti o nastanku raka kože putem edukativnog videa

Povodom desete jubilarne javno-zdravstvene humanitarne kampanje protiv raka kože, Udruženje Euromelanoma ove godine je odlučilo da putem edukativnog videa, kroz jedan argentinski tango u izvedbi dive Džejle Glavović i Vedrana Marčete, svjetskog prvaka u plesu, pomognu građanima da nauče kako obaviti samopregled mladeža i nauče ključne savjete o nastanku raka kože.

– Svi mi imamo mladeže po tijelu i stalno smo izloženi UV zračenju kao najvećem riziku koji uzrokuje mijenjanje struktura mladeža u melanom ukoliko ne znamo kako se zaštititi. Sve je veći broj mladi osoba kod kojih dijagnosticiramo melanom, ali srećom u najranijem stadiju. Zato podržite nas i širite svijest da bi zajedno spasili mnoge živote – poručuje predsjednica Euromelanoma kampanje i udruženja mr. sci. med. dr. Hana Helppikangas, specijalista dermatovenerolog.

Na žalost, kaže ona, zbog pandemije ove godine dermatolozi Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože Melanoma u BiH neće moći organizovati javne besplatne masovne preglede kao predhodnih devet godina.

Ipak, pojedini dermatolozi će otvoriti vrata svojih ordinacija u junu za besplatne preglede u Sarajevu, Travniku, Banjoj Luci i Mostaru. Tačni datumi, kao i ordinacije koje će raditi besplatne preglede mogu se vidjeti na zvaničnoj stranici www.euromelanoma.org/bosnia

– Zahvaljujući kampanji spašeno je na hiljade života od ovog najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji – kaže dr. Helppikangas, koja se zahvalila na pomoći kompanijama Vichy i La Roche Posay, te Narodnom pozorištu i Sarajevskoj filharmoniji što su pomogli u realizaciji kampanje.

Čuvajzdravlje.ba / FENA