Konzumiranje čokolade više od jednom sedmično dobro djeluje na vaše srce

Studija je objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju i objašnjava kako se pokazalo da konzumiranje čokolade više od jednom sedmično dobro djeluje za vaše srce.
Naravno, budite umjereni i nemojte pretjerati s ukusnom poslasticom, ali ne treba vas ni gristi savjest ako bez čokolade ne možete zamisliti svoj dan, kažu istraživači, piše LadBible.
“Naša studija sugerira da čokolada pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila srca. U prošlosti su klinička istraživanja pokazala da je čokolada korisna i za krvni pritisak i za krvne sudove. Čokolada sadrži nutritivna svojstva koja su dobra za srce poput ksantina, polifenola i stearinske kiseline”, kazao je autor studije doktor Chayakrit Krittanawong s Medicinskog fakulteta u Teksasu Baylor.
Preporučuje se konzumiranje nekoliko puta sedmično, a dobra vijest je da nije određeno koja vrsta čokolade je najbolja, pa tako možete sami birati.
Povezani članci
Kako ojačati imunitet?
Tokom hladnih jesenjih i zimskih dana izloženi smo virusima i bakterijama, a s obzirom na to da je u ovom...
Pržena riža sa karfiolom: 500 kalorija manje nego uobičajeno
Karfiol je izuzetno fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti u kuhinji na različite načine. Transformisati se može u fini pire,...
Ukoliko ne jedete meso proso je odlična zamjena – bogat ugljikohidratima i bjelančevinama
Proso je namirnica bogata vitaminima i mineralnim solima. U prosu nalazimo vitamine A, vitamin E, vitamin K i one iz...
5 ljekovitih začina koje svako treba imati kod kuće
Mnogi začini djeluju blagotvorno na zdravlje i imunitet, a uz to, vašoj će kuhinji podariti sasvim nove okuse, arome i...