Konzumiranje kafe tokom trudnoće može dovesti do problema u ponašanju djece

U studiji koja je objavljena u Neuropharmacology nalazi se izvještaj koji detaljno opisuje neka specifična otkrića američke studije Adolescent Brain and Cognitive Development (ABCD), a koja govori o konzumiranju kafe tokom trudnoće.

Sveukupno, ovo je istraživanje najveće dugoročno istraživanje razvoja mozga kod djece, istražujući bezbroj faktora koji mogu utjecati na biološki i bihevioralni razvoj za nekih 11.000 upisane djece.

Studija je usmjerena na jedan element, a to je pijenje kafe tokom trudnoće i učinke na budući razvoj mozga i ponašanja djece. Kombinirali su podatke o djeci, procijenili 27 kritičnih promjena mozga iz rezultata magnetske rezonance i sve to referencirali s ishodima povezanima s psihopatologijom i kognitivnim mjerama.

U osnovi, kako unos kofeina tokom trudnoće utječe na budući psihološki i kognitivni razvoj bebe, piše Kidspot.

Zaključuju da je konzumacija kafe tokom trudnoće povezana s lošijim rezultatima. Čak su otkrili da su se specifične strukturne promjene vidjele u čitavom mozgu djeteta.

Istraživači su primijetili probleme u ponašanju, poteškoće s pažnjom i hiperaktivnost kod djece, ali srećom nije se činilo da utječe na kognitivne faktore.

“Ono što je utvrđeno jeste biološki put koji izgleda drugačije kada žene konzumiraju kofein tokom trudnoće”, rekao je Zachary Christensen, doktor medicine i autor rada objavljenog u časopisu Neuropharmacology.

Međutim, većina stručnjaka smatra da je sigurno konzumirati do 200 mg kofeina dnevno, što je potvrđeno i u nekoliko studija.

(Cuvajzdravlje.ba)