Koronavirus bi se mogao širiti brže nego što mislimo

Novo američko istraživanje je pokazalo da se koronavirus širi brže nego što mislimo.

Koronavirus se u Kini proširio brže nego se prethodno mislilo, tvrde američki istraživači, koji su dodali da je potrebna ekstremno široka vakcinacija ili imunutet za okončanje pandemije.

Svaka osoba zaražena u početku epidemije u Wuhanu vjerovatno je prenijela virus u prosjeku na 5,7 osoba. To su pokazale matematičke analize obavljene u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos. To je ujedno i dvostruko veći broj u odnosu na izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz februara, prenosi Times of India.

Rezultati istraživanja su specifični za Kinu, a ako su takvi i u svijetu. pandemiju bi moglo biti mnogo teže kontrolisati u odnosu na predviđanja nekih vlasti.

U istraživanju je izračunato da za prekid širenja koronavirusa 82 posto populacije mora biti imuno, ili pomoću vakcine ili zbog toga što su već prebolovali koronavirus. Bez takve zaštite, visok nivo društvenog distanciranja će biti potreban ukoliko više od jedne od pet zaraženih osoba ne bude dijagosticirana.

Vlade širom svijeta pokušavaju ustanoviti kada i kako izaći iz karantina, a neki dijelovi Kine su obnovili restrikcije nakon novih slučajeva zaraze. Širom svijeta je od početka pandemije zaraženo više od 1,5 miliona ljudi uključujući i broj slučajeva u Kini bez tipičnih simptoma koronavirusa.

“Bilo bi opasno pomisliti da smo blizu kraja pandemije koronavirusa”, izjavio je regionalni direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge.

WHO ulaže napore za testiranje pacijenata, njihovu izolaciju i praćenje njihovih bliskih kontakata u vrijeme kada zemlje polako smanjuju restrikcije.

U istraživanju je američki tim iskoristio podatke mobilnih telefona o putovanjima i izvještaje o slučajevima zaraze koronavirusom iz epicentra u kineskoj provinciji Hubei kako bi napravio proračun.

Izvještaj o padu broja novih slučajeva u Kini i Južnoj Koreji pokazuju da se pandemija ipak može kontrolisati.

(Cuvajzdravlje.ba)