Lavanda opušta i smiruje

Lavanda – biljka koja i opušta i budi.

Koja je lavanda prava

Kod nas se uz lavandu veže slika ljubičastih nasada s otoka Hvara. Ali taj prelijepi prizor i intenzivan miris ne dolaze od lavande već od lavandina, tj. budrovke, hibridne lavande dobivene prirodnim križanjem uskolisne i širokolisne lavande. U odnosu na pravu lavandu, lavandin ima zbijeniji grm, visok u prosjeku 80 – 120 cm, promjera više od 150 cm. Njegov je miris intenzivniji, a ulje bogatije kamforom i ima manje ljekovito djelovanje od lavandina.

Lavanda se uzgaja zbog eteričnog ulja koje ima veću vrijednost što je veći postotak estera (linalil-acetat i linalol). Ostali sastojci ulja su borniol, kamfor, geraniol, citronelal, a kako bi se u cvjetovima zadržala najveća količina aktivnih tvari, najbolje ju je brati u ranim jutarnjim satima i to u periodu kada je tek polovica njenih cvjetova otvorena.

Osnovna djelovanja lavande:

Sredstvo za smirenje

Eterično ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za živce. Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost. Kao sredstvo za smirenje i opuštenje, osim ulja, pomaže i čaj od cvjetova lavande te kupka.

Nesanica

Lavandino eterično ulje umiruje tijelo, ugodno rashlađuje i potiče san.

Uklanjanje ili smanjenje bolova

Eterično ulje lavande izvrstan je lijek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića i smanjuje  mišićnu bol i napetost, utiče na reumu, uganuća, lumbago. Redovna masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima.

Urinarni trakt

Eterično ulje reguliše urinarne poremećaje i stimuliše proizvodnju mokraće. Pomaže u regulisanju hormona, ublažava cistitis ili upalu mokraćnog mjehura te smanjuje grčeve.

Dišni sustav

Lavandino ulje intenzivno se koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Kod tih je stanja ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa.

Njega kože

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja za kožu mogu se pripisati antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima. Ulje se koristi za liječenje brojnih kožnih bolesti, akna, psorijaze, upala. Dobro je za rane, posjekotine, opekline (iritacija na sunce, opeklina) te pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

(Čuvajzdravlje)