
On kaže kako je proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osjetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.
Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na liječenje kašlja nego sirupi, prenosi Klix.
"Postoje dva razlika zašto čokolada može smanjiti tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj", kaže Morice.
U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, te da se zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.
Čuvajzdravlje.ba
Može sačuvati vaš vid
Vitamin C usporava sivu mrenu
Nauka ne laže
San povećava efikasnost mršanja za 33%
Vrućine i probavne tegobe
Dijete povraća i ima dijareju? Ne zanemarujte adenovirus ljeti!
Kako se zaštititi?