Astma je naročito rasprostranjena kod djece mlađe od 10 godina. Astma se danas lijeci različitim lijekovima a često je neophodna i upotreba inhalatora. Međutim, ukoliko prilike dozvoljavaju nekada nije loše izbjeći upotrebu farmaceutskih proizvoda. U prirodi se mogu naći mnogi biljni dodaci sa različitim nivoom uspješnosti u liječenju i suzbijanju simptoma astme. Sada ćemo pogledati četiri prirodna lijeka za astmu.
Prirodni lijek za astmu 1: Omega-3 esencijalne masne kiseline
Omega-3 masne kiseline su bitne masti koje su od vitalne važnosti za opšte ljudsko zdravlje. One ne mogu nastati u organizmu već se moraju unositi kroz ishranu. Glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina su morska riba, laneno ulje i jaja. Istraživanjima je potvrdjeno da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu, koja je glavni uzrok astme.
Prirodni lijek za astmu 2: Vitamin C
Vitamin C igra vaznu ulogu kada je u pitanju zdravlje pluca, kao i cjelokupan imunoloski sistem. Vitamin C kao snazan antioksidans smanjuje prisutnost alergena u plućima koji napadaju bronhije i izazivaju astmu. Populacija ljudi koja tradicionalno redovno unosi dovoljne kolicine vitamina C, rjeđe oboljeva od astme. Dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom su oko 80 mg, dok se za liječenje astme preporučuje veći unos. Namirnice bogate vitaminom C su južno voće, crvena paprika, kupus, brokoli, jagode...
Prirodni lijek za astmu 3: Vitamin B12
Sljedeći prirodni lijek za astmu je vitamin B12. Nekoliko naučnih ispitivanja pokazalo je da vitamin B12 može umanjiti težinu i učestalost simptoma astme. Namirnice bogate vitaminom B12 su meso, mlijeko i jaja.
Prirodni lijek za astmu 4: Flavonoidi
Flavonoidi su moćan antioksidans i mogu biti efikasan prirodni lijek protiv astme. To su materije koje se mogu sintetizovati samo u biljkama. Pored toga što podstiču apsorpciju vitamina C, flavonoidi pozitivno djeluju na cio organizam, spriječavaju i ublazavaju mnoge bolesti i tegobe. Tako da štite i pluća, pozitivno djeluju na membranu pluća i ublazavaju upalu. Dobri prehrambeni izvori kvercetina i drugih flavonoida su zeleni čaj, crni luk, đumbir, kožica i sjeme grozđa, crno vino, crna čokolada, bobičasto voće, paprika, paradajz, narandže.