Prema podacima WHO

Globalna prijetnja: Pojavila se superbakterija otporna i na antibiotike

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Globalna prijetnja: Pojavila se superbakterija otporna i  na antibiotike
Foto: Ilustracija

Klebsiella pneumoniae, bakterija poznata po svojoj sposobnosti da izazove teške infekcije, postala je globalna prijetnja zbog pojave hipervirulentnog soja poznatog kao hvKp. Ova superbakterija, otporna na sve antibiotike, može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju ljudi širom sveta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), hvKp je pronađena u više od desetak zemalja uključujući Veliku Britaniju, SAD, Indiju i Kinu. Ovaj soj bakterije pokazuje povećanu sposobnost da izazove ozbiljne infekcije čak i kod zdravih pojedinaca, što ga čini izuzetno opasnim.

Jedan od ključnih problema je što ovaj soj postaje otporan na karbapeneme, posljednje linije odbrane u antibiotskoj terapiji. Ovo znači da ljekarima često ostaje samo mogućnost da podrže pacijente dok njihovo tijelo samo pokušava da pobjedi infekciju, bez pomoći antibiotika.

Uticaj na zdravlje

Klebsiella pneumoniae može izazvati različite teške zdravstvene probleme uključujući pneumoniju, infekcije mokraćnog sistema, meningitis i sepsu. Ovaj soj se pokazao kao ključni uzročnik bolničkih infekcija, sa sve većim brojem slučajeva u bolnicama širom svijeta.

Zabrinutost i preporuke

Zabrinjavajuće je što su samo 43 od 124 zemlje odgovorile na poziv WHO za izvještaj o hvKp. Nedostatak adekvatnog testiranja može dovesti do nedovoljno prepoznatih i neprijavljenih slučajeva, što otežava globalnu borbu protiv ove bakterije. WHO preporučuje povećanje laboratorijskih kapaciteta za detekciju i analizu genetskih karakteristika bakterije kako bi se bolje pratila i kontrolisalo njeno širenje.

Antimikrobna rezistencija (AMR)

Hipervirulentna Klebsiella pneumoniae je dio šireg problema antimikrobne rezistencije (AMR), koja već uzrokuje više smrtnih slučajeva godišnje nego HIV i malarija zajedno. Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, AMR bi mogao postati još ozbiljnija globalna prijetnja, otežavajući čak i rutinske medicinske procedure poput operacija i terapija, piše DailyMail.