Istraživanje pokazalo

Jedan dodatak prehrani može usporiti kognitivno starenje i gubitak pamćenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jedan dodatak prehrani može usporiti kognitivno starenje i gubitak pamćenja
Foto: Ilustracija

O tome da vitamini imaju značajnu ulogu u općem zdravlju, znamo. Štoviše brojna znanstvena istraživanja neprestano svjedoče tome među kojima su i ona nedavna koja su došla do zaključka kako svakodnevno uzimanje multivitamina osobe starije životne dobi može zaštititi od gubitka pamćenja.

Multivitamini i kognitivne funkcije

Tri istraživanja  s preko 5000 učesnika su otkrile da je u usporedbi s placebom, svakodnevno uzimanje multivitamina usporilo kognitivno starenje za oko dvije godine. Spomenuta istraživanja su bila dio puno većeg kliničkog ispitivanja Cosmos koje je ispitivalo mogu li dnevni unos multivitamina, dodatak ekstrakta kakaovca ili oboje zaštititi od bolesti srca i raka, prenosi Živim.hr.

Rezultati trećeg i posljednjeg istraživanja objavljeni su u The American Journal of Clinical Nutrition. U njoj su 573 odrasle osobe u dobi od 60 i više godina uzimale ili multivitamin ili placebo svaki dan tokom dvije godine. Naučnnici su procijenili njihovu kognitivnu funkciju lično i nizom testova na početku i na kraju istraživanja. Dva ranija istraživanja, koja su također uspoređivala dnevni unos multivitamina s placebom, koristila su telefonske ili internetske testove za mjerenje kognitivnih funkcija.

- Sva tri istraživanja pouzdano su pokazala da svakodnevno uzimanje multivitamina može imati skroman efekat na sprječavanje normalnog gubitka pamćenja koji dolazi sa starenjem - rekao je Dr. Chirag Vyas koji je vodio treće istraživanje. 

Nedostaci studije

U analizi više istraživanja, znanstvenici su zaključili da upotreba dnevnih multivitamina može pridonijeti poboljšanju globalne kognicije kod zdravih starijih osoba, uključujući aspekte poput razmišljanja, pažnje, planiranja i sposobnosti prisjećanja događaja iz svakodnevnog života. No, nije jasno koji tačno vitamini i minerali u multivitaminima pružaju zaštitu ili kako ostvaruju ove efekte. Autori naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se identifikovali specifični mikronutrijenti koji najviše doprinose kognitivnim dobrobitima, uz dodatni naglasak na uključivanju veće rasne i etničke raznolikosti u budućim istraživanjima, budući da su većinom sudionici u ovom istraživanju bili bijelci.

Postojeći podaci ukazuju da vitamini mogu pružiti zaštitu membranama koje obavijaju neurone ili moždane stanice koje često pokazuju propadanje kod starijih osoba. Međutim, i ovo saznanje ima svoje ograničenje.

Neurolog Richard Caselli izražava vjerovanje da bi vitamini mogli imati pozitivan uticaj na kognitivnu funkciju kod starijih osoba, ali naglašava da su takva saznanja temeljena na relativno kratkim studijama. Caselli izražava volju preporučiti dnevni multivitamin starijim pacijentima, ali s oprezom, s obzirom da nije potpuno uvjeren u značajan utjecaj na njihovu kognitivnu funkciju. Ovo stajalište dijeli i gerijatrijski liječnik Zaldy Tan, koji ističe moguću korist multivitamina za one s prehrambenim deficitima, ali upućuje na teškoće u potvrdi jesu li multivitamini uzrok poboljšanja ili nečega drugoga.