Novo istraživanje

Jednostavan test krvi koji bi mogao predvidjeti rizik od srčanog udara unutar 6 mjeseci

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jednostavan test krvi koji bi mogao predvidjeti rizik od srčanog udara unutar 6 mjeseci
Foto: Ilustracija

Uzbudljiva vremena u svijetu medicinskih istraživanja, jer nova otkrića ukazuju na to da standardna analiza krvi može pružiti ključne uvide u rizik od srčanog udara unutar šest mjeseci.

Nova istraživanja ukazuju da standardna analiza krvi može predvidjeti visoki rizik od srčanog udara unutar šest mjeseci. Naučnici su identifikovali 48 proteina i 43 biohemijska spoja povezana s rizikom od prvog srčanog udara. Ovi biomarkeri, kombiniovani s faktorima poput dobi, spola i krvnog pritiska, pokazali su se povezanim s izgledima za neizbježan srčani udar.

Korištenjem rezultata standardnog krvnog testa i internetskog alata, sada je moguće predvidjeti povećan rizik od srčanog udara unutar šest mjeseci. Alat, razvijen od strane švedske istraživačke skupine na Uppsala University, namijenjen je poticanju pacijenata da preispitaju svoj životni stil kako bi smanjili rizik.

S obzirom na to da su srčani udari vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta, identifikacija visokorizičnih pojedinaca postaje ključna. Ova inovativna metoda može pridonijeti ranom prepoznavanju opasnosti od infarkta, pružajući priliku za preventivne mjere koje bi mogle spasiti živote.