Medicina

Lijek za Alzheimer: Djeluje u ranijim fazama užasne bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Lijek za Alzheimer: Djeluje u ranijim fazama užasne bolesti

Lijek "Solanezumab" farmaceutske tvrtke Eli Lilly, sa sjedištem u Indianapolisu, pokazao se uspješnim u usporavanju razvoja Alzheimerove bolesti. Na konferenciji međunarodne udruge za borbu protiv Alzheimerove bolesti rečeno je kako lijek ima "kontinuiran pozitivan učinak na usporavanje razvoja bolesti". Jedini problem je u tome što se bolest mora uočiti u ranoj fazi bolesti, kako bi usporavanje bilo moguće.

Mnogi znanstvenici koji istražuju Alzheimerovu bolest smatraju kako je jedan od glavnih uzročnika bolesti nakupljanje proteina amiloida u mozgu pacijenata. Stoga je lijek "Solanezumab" usmjeren upravo na smanjenje količine tog amiloida.

Eksperimentalan "Solanezumab" isprva je testiran na dvije skupine pacijenata tijekom 18 mjeseci. Testiranje su provodili 2012. godine na pacijentima u ranoj i u srednjoj fazi bolesti. Rezultati su tada pokazali da lijek nema niakkav učinak na pacijente u srednjoj fazi bolesti, stoga je odbačen. Međutim, farmaceuti su tada pokrenuli novu studiju koja je obuhvaćala samo pacijente u ranoj fazi.

Rezultati su pokazali kako je učinak "Solanezumaba", u smislu usporavanja procesa, značajnih 34 posto što se tiče mentalnog propadanja, a 18 posto kad se radi o funkcionalnim sposobnostima, u odnosu na placebo lijek.

Kada su pacijente iz testiranja prebacili na pravi lijek, napredak onih koji su od početka dobivali "Solanezumab" znatno je bolji, no napredak onih koje su "prebacili" na lijek u drugoj fazi testiranja.

Nakon objave rezultata, dionice tvrtke Eli Lilly skočile su 24 posto.