Porast broja oboljelih

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva - svakog dana umire šestero oboljelih

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva - svakog dana umire šestero oboljelih
Foto: Ilustracija

U Bosni i Hercegovini svake godine dijagnosticira se više od 14 000 novih slučajeva raka, što je trend u porastu posljednjih 20 godina.

Rak debelog crijeva je drugi najčešći oblik raka u muškaraca i žena nakon raka pluća, što znači da više od 1800 ljudi u BiH oboli svake godine od raka debelog crijeva, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetski dan borbe protiv raka debelog crijeva obilježava se širom svijeta 31. marta. sa naglaskom na podizanju svijesti o ovoj vrsti tumora. Devet od deset slučajeva može se izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi. Zbog toga je redovno učešće u skrining programima, uz zdrave životne navike, ključno oružje protiv raka debelog crijeva, prema Roche.ba

U Bosni i Hercegovini se svake godine dijagnosticira više od 14.000 novih slučajeva raka, što je trend rasta u posljednjih 20 godina. Povećanje se pripisuje starenju stanovništva i poboljšanim dijagnostičkim metodama i programima skrininga. Rak debelog crijeva je drugi najčešći oblik raka kod muškaraca i žena nakon raka pluća, sa više od 1.800 novooboljelih godišnje u Bosni i Hercegovini.

Faktori rizika uključuju ishranu bogatu životinjskim mastima, gojaznost, pušenje i genetsku predispoziciju. Simptomi kao što su neobjašnjivi gubitak težine, bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva mogu ukazivati ​​na bolest. Dijagnoza je izazovna jer se simptomi često javljaju kasno.

Liječenje zavisi od stadija bolesti, veličini tumora i njegovoj lokalizaciji. Rani stadijumi se često mogu izliječiti operacijom, dok se u naprednijim slučajevima koristi terapija za usporavanje progresije bolesti i ublažavanje simptoma. Biološke terapije predstavljaju nove mogućnosti u liječenju.

Napredak u terapiji omogućava da sve više pacijenata živi s rakom kao kroničnom bolešću, a pacijenti s kolorektalnim karcinomom danas žive znatno duže nego prije 1990-ih.