Medicina

Neugodni pratioci zime: kašalj

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Neugodni pratioci zime: kašalj

Kako ubrzati iskašljavanje i olakšati disanje?

Kašalj je prirodni odbrambeni mehanizam kojim naš organizam nastoji osloboditi disajne puteve od čestica prašine, dima, sluzi i slučajno dospjelih mikroorganizama. Međutim, osim ove zaštitne funkcije, kašalj je i prateći simptom različitih bolesti disajnog sistema kao što su prehlada i gripa. Kašalj može biti produktivni ili vlažni te neproduktivni ili suhi kašalj.

U terapiji produktivnog kašlja preporučuju se proizvodi koji razrjeđuju sekret i olakšavaju iskašljavanje. Jedan takav priozvod je Bronchobos®.

Bronchobos® – za zdravlje cijele porodice

Bronchobos® (karbocistein) je efikasno i pouzdano rješenje za poticanje i olakšavanje iskašljavanja. Bronchobos® razrjeđuje sekret nakupljen u disajnim putevima, potiče i ubrzava iskašljavanje, smanjuje nadražaj na kašalj, olakšava disanje te podstiče obnavljanje sluznice disajnih puteva.

Bronchobos® dolazi u tri farmaceutska oblika: kapsula, sirupa 2,5% i sirupa 5% te je prilagođen svim članovima porodice starijim od 2 godine. Kapsule su namijenjene odraslim osobama. Sirup 2,5% je namijenjen djeci starosti od 2 do 12 godina. Sirup 5% je namijenjen djeci starijoj od 12 godina te odraslim osobama koje imaju poteškoće s gutanjem te ne mogu uzimati čvrste oblike lijekova.

Sirupi su obogaćeni prijatnom aromom maline koju djeca rado prihvataju.

Piše: Dr Rifet Šahinović

(Čuvajzdravlje.ba)