U ranom stadiju

Nova istraživanja pokazala da pčele mogu osjetiti rak pluća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nova istraživanja pokazala da pčele mogu osjetiti rak pluća
Foto: Ilustracija

Šta se događa kada uparite medonosne pčele i halitozu (neugodan zadah)? Potencijalno spasonosna nova metoda za otkrivanje raka, prema jednoj studiji.

Naučnici sa Univerziteta Michigan State otkrili su da pčele mogu detektovati hemikalije povezane s rakom pluća u ljudskom dahu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Biosensors and Bioelectronics, pčele su uspjele nanjušiti biomarkere raka pluća kod ljudi i to sa stopom uspjeha od nevjerojatnih 82 posto.

"Ovi rezultati pokazuju da se olfaktorni sustav medonosne pčele može koristiti kao osjetljiv biološki senzor za otkrivanje raka pluća kod ljudi", napisali su autori studije, prema Fox News.

"Insekti imaju nevjerovatno čulo mirisa kao i psi", rekao je u saopćenju za javnost, docent na Tehničkom fakultetu i profesor s MSU-a, Debajit Saha. On je pokušao utvrditi mogu li pčele razlikovati hemikalije u dahu zdrave osobe od one osobe koja boluje od raka pluća. Njegov tim razvio je "recept" za sintetičku smjesu za dah koja je sadržavala šest spojeva prisutnih u dahu osobe s rakom i sintetičku "zdravu" mješavinu za dah.

"Testirali smo sintetski rak pluća u usporedbi sa zdravim ljudskim mješavinama daha na otprilike 20 pčela.", rekla je Elyssa Cox, bivša voditeljica Sahina laboratorija. Istraživači su svaku pčelu stavili u prilagođeni 3D isprintani oklop i pričvrstili malenu elektrodu na njezin mozak za mjerenje aktivnosti. "Prosljeđujemo mirise na antenu pčela i bilježimo neuronske signale iz njihova mozga. Tako vidimo promjenu u reakciji neuralnog pokretanja medonosne pčele", rekao je Saha.

Istraživači su otkrili da su pčele mogle otkriti spojeve koji ukazuju na rak čak i u malim količinama. "Pčele su otkrile vrlo male koncentracije; to je bio sjajan rezultat", rekao je Saha. "Pčele mogu razlikovati male promjene u hemijskim koncentracijama mješavine daha", dodao je. Pčele su također mogle uočiti razliku između sintetičkog daha raka pluća i zdravog daha. Naučnico se nadaju da će ovo istraživanje dovesti do razvoja senzora temeljenog na mozgu medonosne pčele koji se može koristiti za testiranje ljudskog daha na prisutnost raka pluća.