Revolucionarno otkriće

Novi lijek za prevenciju HIV-a pokazao stopostotnu učinkovitost

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Novi lijek za prevenciju HIV-a pokazao stopostotnu učinkovitost
Foto: Ilustracija

Nedavno provedeno kliničko ispitivanje u Južnoj Africi i Ugandi otkrilo je da novi lijek, lenakapavir, pruža mladim ženama potpunu zaštitu od HIV-a s samo dva primanja godišnje.

Ova injekcija, koja djeluje kao inhibitor fuzijske kapside virusa, pokazala se iznimno učinkovitom u usporedbi s tradicionalnim oralnim tabletama za svakodnevnu upotrebu kao što su Truvada i Descovy.

Glavna istraživačica Linda-Gail Bekker istaknula je da je ovo otkriće izuzetno važno za mlade žene u istočnoj i južnoj Africi, regijama koje su najviše pogođene novim infekcijama HIV-om. Uzimajući u obzir izazove kao što su nedostatak pristupa ili stigmatizacija povezana s uzimanjem dnevnih tableta, lenakapavir nudi jednostavniju alternativu koja može revolucionirati prevenciju HIV-a među mladima.

Studija je pokazala stopostotnu učinkovitost lenakapavira, dok su oralni tretmani imali manje impresivne rezultate. Ovo otkriće potaknulo je preporuku neovisnog nadzornog odbora za sigurnost podataka da se "slijepa" faza ispitivanja zaustavi, dajući svim sudionicama priliku odabrati žele li nastaviti s injekcijom ili preferiraju oralne alternative.

Uz nadu da će lenakapavir uskoro biti odobren od strane Svjetske zdravstvene organizacije i nacionalnih regulatornih tijela, Gilead Sciences planira podnijeti dosje s rezultatima ispitivanja u nadi da će ovaj lijek postati dostupan širom svijeta po pristupačnoj cijeni. Licenciranje proizvodnje generičkih verzija također bi trebalo pomoći u širenju pristupa lijeku.

Ova nova terapija ne samo da otvara vrata za efikasnu prevenciju HIV-a među mladima, već također daje nadu u ostvarenje globalnih ciljeva u borbi protiv HIV-a i AIDS-a do 2030. godine