Medicina

Rak grlića materice može se prevenirati redovnim pregledima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rak grlića materice može se prevenirati redovnim pregledima
Rak grlića materice može se prevenirati odlaskom na redovne ginekološke preglede, a u povodu Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice stručnjaci upozoravaju da su u državama u razvoju preventivni programi nedovoljno zastupljeni, a svijest žena o značaju redovnih pregleda na niskom nivou.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla Dženita Ljuca kaže da je rak grlića materice oboljenje koje se može prevenirati ako se otkrije na vrijeme, redovnim pregledima promjene se uočavaju u ranoj fazi i otklanjaju na vrijeme.

Podaci za Tuzlanski kanton ukazuju da je incidenca obolijevanja visoka, ali i da se značajan broj novootkrivenih slučajeva te vrste karcinoma otkriva u uznapredovanoj fazi. Slična situacija je, kako je kazala prof. dr. Ljuca, i u Kantonu Sarajevo.

- Po podacima kojima raspoloženo, rak grlića materice je vodeći u odnosu na sve druge vidove ginekoloških tumora. Ako u narednih deset godina ne poduzmemo značajne mjere sigurno će statistika biti i teža - kazala je.

Stručnjaci upozoravaju da redovan pregled i Papa test (jednom godišnje za žene u reproduktivnom dobu) ostaje glavni vid prevencije.

U Evropskoj nedjelji prevencije raka grlića materice Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla realizirat će nekoliko aktivnosti koje za cilj imaju ukazati na značaj prevencije raka grlića materice.

Kao centralna aktivnost za 20. januar je planiran odlazak ljekara i medicinske sestre Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u Srebrenicu gdje će biti organizirani, za povratnice besplatni, preventivni pregledi u cilju otkrivanja raka grlića maternice i uzeti brisevi za mikrobiološku analizu koje će obraditi stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Planirane su promocije i predavanja u domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu, štandovi s promotivnim materijalom kao i ankete, a za februar i predavanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola o značaju redovnih pregleda i prevenciji raka grlića materice.

Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice obilježava se svake godine krajem januara.

(FENA)