Medicina

Simpozij farmaceuta FBiH - Izazovi u prevenciji i tretmanu dijabetesa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Simpozij farmaceuta FBiH - Izazovi u prevenciji i tretmanu dijabetesa
Dijabetes, jedno od vodećih hroničnih oboljenja svih dobnih grupa, u fokusu je 11. simpozija magistara farmacije Federacije BiH koji je danas započeo na Ilidži.

Pandemijske razmjere dijabetesa bilježe se na globalnom nivou, ali i u BiH. Prema procjeni Internacionalne dijabetičke federacije (International Diabetes Federation – IDF),  u svijetu je u 2011. godini od dijabetesa bolovalo oko 366 miliona ljudi, a do 2030. godine bi taj broj mogao porasti na 552 miliona ukoliko se takav trend nastavi.

Prema tom izvoru, u Federaciji BiH sa dijabetesom živi više od 166.000 osoba. Prevalenca diabetes mellitusa u stalnom je porastu u cijelom svijetu, iako je dijabetes tip 2 (oko 90 posto slučajeva) oboljenje koje se može prevenirati. Nadalje se procjenjuje da oko jedne polovine osoba koje već imaju dijabetes (uglavnom tip 2) toga nije svjesno, a među već dijagnosticiranim pacijentima koji primaju terapiju kod oko jedne polovine se ne postiže adekvatna kontrola bolesti.

Kako je istaknuto na simpoziju, izostanak rane intervencije, kao i postizanja željenih terapijskih ishoda rezultiraju značajno većim rizikom razvoja višestrukih komplikacija dijabetesa u cijelom toku bolesti. Komplikacije dijabetesa nameću ogromna opterećenja oboljelim, njihovim porodicama i cjelokupnom društvu.

Simpozij, koji je organizirala Komora magistara farmacije FBiH, okupio je farmaceute, farmaceutske tehničare i druge zdravstvene radnike, a zvanično ga je otvorio direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Na simpoziju će biti prezentirane aktuelne terapijske opcije, novosti i izazovi u domenu faktora rizika, prevencije i kontrole dijabetesa.

Čuvajzdravlje.ba / FENA