Banja Luka

Unapređenje zdravstvene prakse u BiH: Dr. Erić i inovativni zahvat na peronealnom živcu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Unapređenje zdravstvene prakse u BiH: Dr. Erić i inovativni zahvat na peronealnom živcu
Foto: FENA

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Dražen Erić, radno angažovan u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Kataru, u srijedu će u Banjoj Luci operisati pacijentkinju koja već duže vrijeme ima zdravstveni problem, a koji niko u BiH ne može da riješi.

Doktor Erić stigao je u Univerzitetsko-klinički centar u okviru projekta "Prenos znanja stručnjaka iz dijaspore u javne ustanove i institucije u BiH“, koji provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- To je komplikovan operativni zahvat jer pokušavamo da napravimo neuromišićni transfer za povredu peronealnog živca. Djevojka je zadobila povredu ovog živca, jednom je već operisana u jednoj bolnici u regiji, gdje je napravljena samo dekompresija, ali se zakasnilo s operativnim zahvatom. Sada pokušavamo da napravimo transfer mišića, jednog dijela mišića sa zadnje strane lista, odnosno sa zadnje strane potkoljenice na prednju stranu potkoljenice, odnosno na tetive koje dovode do podizanja stopala - objasnio je Erić.

Zahvat se, kako je rekao, sastoji iz tri dijela, ali u UKC RS postoje uslovi zbog čega će operacija biti i izvedena.

Doktor Erić ovo je saopštio danas na pres-konferenciji u Univerzitesko-kliničkom centru u Banjoj Luci gdje je rekao da je ove operacije već radio u bolnici u kojoj je započeo svoju karijeru, a to je Univerzitetska bolnica u Foči.

- Ovu operaciju je uveo moj mentor, profesor doktor Milomir Ninković koji je iz Minhena, i to još prije 20-ak godina. Tada je još bio u Sarajevu. Kada uvodite intervencije, vrlo je teško da dospijete do svjetske javnosti, morate da prođete jedan mukotrpan rad da dokažete da je to uspješno. Ja sam to radio i vidio sam da funkcioniše. Ne znam zašto se nigdje u BiH to ne radi. Uglavnom se radi lakši pristup - dodao je Erić.

On je naveo da je iz BiH otišao 2018. godine, te da je ovo već sedma godina kako radi u Kataru, u Dohi, u najvećoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

- Katar mnogo ulaže u zdravstveni sistem i mislim da su peti ili šesti na svijetu po tome - istakao je Erić.

On je još rekao da će se uvijek vrlo rado odazvati pozivu iz zemlje u kojoj je rođen da pomogne struci, odnosno građanima BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić izjavio je kako je ponosan na projekt "Prenos znjanja iz dijaspore“ koji je započet u saradnji sa švicarskom ambasadom u BiH 2018. godine.

- Od septembra 2023. je Ministarstvo preuzelo projekt samostalno da radi. Već smo 10 naših stručnjaka iz svijeta doveli i oni su prenijeli znanje. Na početku je bilo dosta skeptičnosti u projekat, ali sada imamo 40 stručnjaka koji čekaju da dođu u BiH - rekao je Hurtić.

On je naveo da se na projekat može prijaviti bilo koja javna institucija, a da će Ministarstvo finansirati troškove karte, smještaja i dnevnice. Budžet za ove namjene iznosi od 50.000-100.000 KM.

- Ako sutra na predavanje doktora Erića dođe 100 ljudi, mi smo uspjeli. Ako ne dođu, onda je to poraz i mene kao ministra i ljudi koji ne žele da besplatno dobiju znanje - poručio je Hurtić.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u UKC Nikola Baroš izjavio je kako mu je drago što je doktor Erić u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Korist od ovog projekta je što ćemo odmah sutra imati predavanje za sve specijalizante UKC o najnovijim dostignućima u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije, pogotovo iz novog koncepta rada što se tiče plastične hirurgije u zemljama poput Katara - objasnio je Baroš.

Zakazana operacija na potkoljenici pacijentkinje iz Hercegovine u srijedu je, kako je rekao, prva i vjerovatno najkvalitetnija stvar koju će biti obavljena u okviru projekta.

Direktor UKC Vlado Đajić zahvalio je ministru Hurtiću i doktoru Eriću, te izrazio nadu da će saradnja biti nastavljenja u budućnosti, prenosi FENA.